Élet-Stílus

Ma este kiderül, hogy idegen űrhajó lehet-e a csillagközi aszteroida

Néhány hete írtunk arról a csillagászati szenzációról, hogy hawaii kutatóknak először sikerült megfigyelniük olyan aszteroidát, amelyik szinte biztosan nem a naprendszerben született, hanem egy másik galaxisból érkezett a Föld közelébe.

A tudósok becslései szerint, átlagosan minden nap három csillagközi objektum lép be a naprendszerbe, és nagyjából tíz évükbe kerül, hogy átutazzanak rajta, vagyis nagyjából tízezren lehetnek jelen ugyanabban az időben. A legtöbbjüket azonban gyakorlatilag lehetetlen megfigyelni, mert túl gyorsak, és halványak.

Az Oumuamua névre keresztelt, szivar alakú aszteroida felfedezését az segítette, hogy valami eltérítette a pályájáról. A kutatók már akkor arról beszéltek, hogy a csillagközi vándor, talán az élet alapköveit jelentő molekulákat hordozhat, vannak azonban tudósok, akik sokkal messzebbre mennek ennél.

Szerintük, az Oumuamua mesterséges objektum is lehet, egy idegen civilizáció alkotása. Az első érvük, a tárgy alakja. Ilyen, szivarra emlékeztető formája egyetlen, eddig megfigyelt aszteroidának sincs. Viszont több tudós is beszélt már arról korábban, hogy ez lenne az ideális forma egy galaxisok között közlekedő űrhajónak, mert így legkevesebb az esélye annak, hogy csillagközi por, vagy gáz károsítsa meg.

Az idegen civilizációk felkutatásáért dolgozó SETI intézetnél ezért úgy döntöttek, hogy amíg még viszonylag közel van hozzánk, az Oumuamuára állítják a legnagyobb rádióteleszkópjukat. Leegyszerűsítve lehallgatják az objektumot, hogy megtudják, van-e rajta bármilyen eszköz, ami mesterséges jeleket adna.

Mivel az Oumuamua már elég messze, a Föld és a Nap közötti távolság kétszeresére van tőlünk, a megfigyelésnek akkor is lesz értelme, ha a SETI kutatói semmit sem hallanak. Egyedülálló tesztje lesz ez a teleszkópnak, az objektumot körülvevő gázok szerkezetéből pedig kimutatható lesz, van-e víz a felszínén.

Az Oumuamua megfigyelése ma este, vagyis december 12-én, magyar idő szerint 21 órakor kezdődik.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik