Élet-Stílus

„A második mozdulattól elélveztem, félek a jövőtől”

A kamaszfiúk legfőbb problémája, hogy felsülnek az első alkalommal. Ez sajnos egy ördögi kör is lehet, ha valaki nem néz szembe a kudarctól való félelmével. Minél tovább halogatja, és minél inkább hagyja, hogy ugyanaz ismétlődjön meg, például, hogy hamar elsül vagy hogy nem áll fel, annál biztosabb, hogy eluralkodik rajta a félelem.

A szüzesség elvesztése életreszóló élmény, ez az, ami meghatározza a jövőbeni szexuális élményeinket, akár rossz, akár jó irányban, de biztos, hogy befolyásolni fogja. A nőknél például, ha erőteljes fájdalommal jár a szüzesség elvesztése, később pszichésen is kialakulhat a fájdalmas közösülés mint probléma. A férfiaknál pedig a korai magömlés és az ezzel járó szégyenérzet, megfelelési kényszer kialakulása befolyásolhatja a szexuális életet.

Az történt, hogy első alkalom lett volna a barátnőmmel, akivel tényleg nagyon jól elvagyunk, de a második mozdulattól a behatolást követően bekövetkezett az ejakuálás. Így véget is ért a meghitt pillanat. Talán egy órával később megpróbálkoztunk még egyszer, és ismét ugyanez történt. Nem tudom mit tegyek, nagyon félek a jövőtől, mert ez így a kapcsolatunk véget is jelentheti. Ez betudható az izgalomnak vagy a tapasztalatlanságnak is? Vagy már akár orvosi kezelés is szükséges?

Olvasónk, Eduárd írta segítségkérő levelét, aki 19 éves korával nincs egyedül ezzel a gonddal. Mint látható, egyértelmű, hogy csak a tanulás, önfejlesztés vezethet ki abból a csapdából, amit a korai magömlés okozott. A levél tartalmában ott van a kudarcélmény, az ezzel kapcsolatos szégyenérzet, az aggódás amiatt, hogy férfiként nem állt helyt, hogy nem tudott úgy teljesíteni az ágyban, ahogyan szeretett volna. A férfiak minden szeretete és szerelme a péniszükben van, kamaszkorban is, így érthető, miért esett ennyire kétségbe az olvasó.

A merevedés is megszűnhet, ha nagyon nagy a szerelem

Az első alkalmaknál előfrodulhat, hogy a fiúban akkora a szerelem, hogy nem áll fel. Az is megtörténhet, annyira izgul, hogy megfeleljen, hogy ugyan feláll, de amikor a behatolásra kerülne sor, a merevedés megszűnik teljesen vagy részlegesen. Az sem ritka, hogy a fiú hamar elsül, vannak, akik már a bugyi látványától, annak tapintásától elélveznek, és kudarcként élik meg a helyzetet. Orvosi kezelés biztosan nem szükséges, ezt tapasztalatként kell elkönyvelni, ami ahhoz jó, hogy önmagával és a partnerével is többet gyakoroljon, tanuljon. A jó szexet ugyanis tanulni kell, és minden új partnerrel újra és újra tanulni kell a szexualitást.

A kudarcok és a szégyenérzet a lehető legrosszabb érzések, amikkel olykor szembe kell nézni szex közben. Ez megtörténhet akkor is, ha már jól működő hosszan tartó párkapcsolatban élünk, és akkor is, ha van mögöttünk 20 évnyi szexuális tapasztalat. El lehet kerülni a kudarcokat, ha szembenézünk azokkal, és teszünk azért, hogy a lehető legkevesebbszer forduljon elő ugyanaz a szituáció. A fiúk a magömlés kontrollját bármikor elsajátíthatják, de ehhez fontos azt is tudni, hogy ne pornófilmre, ne a készen kapott szexképekre történjen a maszturbálás, hanem saját fantáziára, hús-vér nőre – az aktuális barátnő mint a fantázia tárgya tökéletes. Ezzel máris elérhető, hogy ne a pénisz uralja a gazdáját, hanem a férfi uralja a saját péniszét.

Csók, simogatás, orális szex, kézimunka újra és újra

Amennyiben görcsösen jelen van valakiben a teljesíteni vágyás, és kifejezetten az tölti ki minden gondolatát szex előtt közvetlenül és közben, hogy megfeleljen a partnerének, szinte biztos, hogy több kudarcban lesz része, mint kellene. A gátlások oldásához a kevés alkohol hasznos, de a több alkohol egyértelműen bénító hatással lesz mindkét félre. A rengeteg előjáték az, amivel sokat lehet tenni a kudarcok elkerüléséért, a játékosság, amiről már sok szó esett a korábbi cikkekben, szintén segít a gátlások és félelmek feloldásában.

Amennyiben annyira elhatalmasodott már a félelem a kudarctól, hogy valaki ismerkedni sem mer, annyira retteg a csalódástól, mindenképpen keressen meg egy szakembert. Feladni ugyanis nem szabad, csak úgy lehet úrrá lenni ezen, ha minél több tapasztalatot szerez önmagáról és a saját szexualitásáról.

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik