Élet-Stílus

A kutyások egészségesebbek és tovább élnek

24.hu
24.hu

2017. 11. 21. 14:04

Különösen az egyedül élő emberek egészségét javítja jelentősen, ha kutyát tartanak.
Korábban a témában:

Egészségesebbek, és tovább élnek azok az emberek, akik kutyát tartanak – derült ki egy svéd egyetem kutatásából, aminek eredményeit pénteken jelentette meg a Nature tudományos magazin. Az Uppsala Egyetem kutatásának eredményei szerint a kutyatartás különösen az egyedül élő emberek egészségét növeli drámaian, és 33 százalékkal csökkenti a halál kockázatát.

A svéd egyetem kutatása szerint az egyedül élő emberek esetében 36 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, ha egy kutyával kötik össze az életüket. A nem egyedül élő emberek esetében ez a szám 15 százalék. Ez megmaradt akkor is, amikor más változókat (életkor, nem, iskolai végzettség és vagyoni helyzet) is figyelembe vettek.

Az eredmények szerint a nagyobb testű kutyák, főleg azok a nagy mozgásigényű fajták, akiket vadászatra nemesítettek, jobb hatással vannak az egészségre, mint a kistestű ebek.

A kutatók az egyetem oldalán közzétett közleményükben megemlítették, hogy a szívbetegségek ellen küzdő American Heart Association (AHA) nevű szervezet pár éve megállapította, hogy a kutyatartás „feltehetően” csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, de a kevés rendelkezésre álló adat miatt ezt nem tudják bizonyítani. A svéd kutatók ezt igyekeztek egy nagyobb mintán bemutatni.

A kutatók 3,4 millió svéd orvosi és kutyatartási adatait felhasználva vizsgálták meg a kérdést, akiknek alig több mint 13 százaléka tartott kutyát. A résztvevők életkora 40 és 80 év között volt, és egyiküknek sem volt szívbetegsége 2001 előtt. A kutatás 12 évet fogott át életükből.

A kutatás csak arra nem tudott magyarázatot adni, hogy pontosan miért is lesznek egészségesebbek a kutyások. Az egyik ok a több testmozgás lehet, amit erősít, hogy a kutatás szerint a nagyobb testű kutyák, főleg azok a nagy mozgásigényű fajták, akiket vadászatra nemesítettek, jobb hatással vannak az egészségre, mint a kistestű ebek.

Azonban Tove Fall professzor, a kutatás egyik szerzője kijelentette: nem hisz abban, hogy csak a több  testmozgás magyarázatot ad az eredményekre. Szerinte többet jelenthet az, hogy a kutya társként van jelen egy ember életében. Korábban más kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a magányos emberekre nagyobb veszélyt jelent a halál.

De elképzelhető az is, hogy egy kutya jelenléte megváltoztatja, milyen mikrobák jelennek meg az emberi testen és testben, és ez egészségesebb életet eredményez. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a kutyatartás 15 százalékkal csökkenti gyerekkori asztma kialakulásának kockázatát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.