Élet-Stílus

A kutyások egészségesebbek és tovább élnek

Különösen az egyedül élő emberek egészségét javítja jelentősen, ha kutyát tartanak.

Egészségesebbek, és tovább élnek azok az emberek, akik kutyát tartanak – derült ki egy svéd egyetem kutatásából, aminek eredményeit pénteken jelentette meg a Nature tudományos magazin. Az Uppsala Egyetem kutatásának eredményei szerint a kutyatartás különösen az egyedül élő emberek egészségét növeli drámaian, és 33 százalékkal csökkenti a halál kockázatát.

A svéd egyetem kutatása szerint az egyedül élő emberek esetében 36 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, ha egy kutyával kötik össze az életüket. A nem egyedül élő emberek esetében ez a szám 15 százalék. Ez megmaradt akkor is, amikor más változókat (életkor, nem, iskolai végzettség és vagyoni helyzet) is figyelembe vettek.

Az eredmények szerint a nagyobb testű kutyák, főleg azok a nagy mozgásigényű fajták, akiket vadászatra nemesítettek, jobb hatással vannak az egészségre, mint a kistestű ebek.

A kutatók az egyetem oldalán közzétett közleményükben megemlítették, hogy a szívbetegségek ellen küzdő American Heart Association (AHA) nevű szervezet pár éve megállapította, hogy a kutyatartás „feltehetően” csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, de a kevés rendelkezésre álló adat miatt ezt nem tudják bizonyítani. A svéd kutatók ezt igyekeztek egy nagyobb mintán bemutatni.

A kutatók 3,4 millió svéd orvosi és kutyatartási adatait felhasználva vizsgálták meg a kérdést, akiknek alig több mint 13 százaléka tartott kutyát. A résztvevők életkora 40 és 80 év között volt, és egyiküknek sem volt szívbetegsége 2001 előtt. A kutatás 12 évet fogott át életükből.

A kutatás csak arra nem tudott magyarázatot adni, hogy pontosan miért is lesznek egészségesebbek a kutyások. Az egyik ok a több testmozgás lehet, amit erősít, hogy a kutatás szerint a nagyobb testű kutyák, főleg azok a nagy mozgásigényű fajták, akiket vadászatra nemesítettek, jobb hatással vannak az egészségre, mint a kistestű ebek.

Azonban Tove Fall professzor, a kutatás egyik szerzője kijelentette: nem hisz abban, hogy csak a több  testmozgás magyarázatot ad az eredményekre. Szerinte többet jelenthet az, hogy a kutya társként van jelen egy ember életében. Korábban más kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a magányos emberekre nagyobb veszélyt jelent a halál.

De elképzelhető az is, hogy egy kutya jelenléte megváltoztatja, milyen mikrobák jelennek meg az emberi testen és testben, és ez egészségesebb életet eredményez. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a kutyatartás 15 százalékkal csökkenti gyerekkori asztma kialakulásának kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik