Élet-Stílus

Egy baleset után nem csak a fizikai felépülés fontos

Idén második alkalommal rendezték meg a Lelki Egészség Éjszakáját. A szervezők november 11-én, öt helyszínen várták workshopokkal, előadásokkal, egyéni foglalkozásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel az érdeklődőket.

A rendezvényen a tavaly életre hívott kezdeményezés, a TraumaAmbulancia is képviselte magát. A kezdeményezés célja a balesetet átélt személyek lelki felépülésének támogatása.

A kerekasztal beszélgetésen Krausz Csilla, a TraumaAmbulancia alapítója, Miskei Anikó, a kezdeményezés önkéntes pszichológusa, Andor Eszter, a Halj meg, hogy élni tudj című könyv szerzője, Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Dr. Dubóczki Zsolt, orvos és helikopteres mentő, valamint Sárközi Alexandra, a TraumaAmbulancia önkéntese és az est moderátora voltak jelen.

Az esemény során a résztvevők több szempontból, személyes tapasztalatok alapján járták körül a kérdést, hogy milyen folyamatok játszódnak le az emberben a baleset után. Dr. Dubóczki Zsolt és Kisdi Máté munkájuk kapcsán nap mint nap találkoznak ilyen esetekkel, Krausz Csilla és Andor Eszter pedig elszenvedőként élt át balesetet.

Kép: Völgyes Valéria, forrás: Facebook/TraumaAmbulancia

A beszélgetésből az derült ki, hogy a traumát követően sokaknak komolyabb lelki támogatásra lenne szükségük, mint amit a kórházak biztosítani tudnak.

Krausz Csilla és Miskei Anikó szerint a TraumaAmbulancia feladata éppen az, hogy segítse a lelki felépülést, a traumák feldolgozását. A kezdeményezés önsegítő csoportokkal támogatná a balesetet átélt betegeket, az elszenvedők rokonait és ismerőseit, sőt, a vétlen okozókat is.

A TraumaAmbulancia eddig egy havonta jelentkező rendezvénysorozattal igyekezett felhívni a figyelmet a baleset utáni lelki felépülés fontosságára, a jövőben azonban kórházakban is szeretnének bekapcsolódni a sérült emberek segítésébe. A hosszú távú cél az, hogy a kezdeményezés köré egy országos hálózatot építsenek ki.

(A TraumaAmbulanciáról további információkat olvashat Facebook-oldlaukon, kiemelt kép: lolostock/Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik