Élet-Stílus

„Miért pornóra veri, miért nem velem szexel?”

Van, amelyik párkapcsolatban tabu a pornó, van, ahol nem az — személyiségtől függ, ki hogyan viseli, ha a partnere titokban pornót néz. Általában a mérték az, ami befolyásolja a megítélést, ami leginkább abból látható, mennyire van hatással a pornónézés a pár mindennapi életére. Az sem mindegy, hogy a szexuális életet befolyásolja-e, és az sem, hogy a közös minőségi időtöltésből mennyit vesz el a pornóra maszturbálás. Már ha van egyáltalán a pár életében közösen töltött minőségi idő. A pornónézés lehet jó is, de csak bizonyos körülmények között, más esetben egyértelműen éket ver két ember közé. A Kérdezd a szexterapeutát! blogban szakértőnk beszél a pornónézésről párkapcsolat mellett. Ha kérdésed van, amire válaszokat szeretnél kapni, írd meg a problémád és küldd el a timea.sereg@24.hu email címre.

Pornó együtt > pornó egyedül

A pornófilmekben látott készen kapott képek a férfiak számára vonzóak, beindítják őket, más, mint amit a valós szexuális életében átélnek, éppen ezért elképzelhető, hogy idővel a látott képeket lesz kedvük kipróbálni. Ez jó, ennek pozitív hatása is lehet egy pár életére, bár a legtöbb esetben a nők nem igazán nyitottak arra, hogy a férjükkel, pasijaikkal pornót nézzenek együtt.

A szex, ha nem velem, akkor pornó. Szerinte a szex csak neki kell, és nekem nem, pedig van rá igényem, de úgy érzem, lélektelen az egész.

Az egyik Facebook-csoportban írta ezt egy anyuka, aki két gyerek mellett nehezen szakít időt a férjére, az intimitás és a közösen töltött idő mintha elillantak volna az életükből. A rövidke megjegyzésben ott van, hogy a feleség másfajta szexre vágyna, mint amit a férj kívánna, úgy tűnik, érzelmileg valamennyire kihűlt kettejük kapcsolata. Nem ez az egyetlen megjegyzés a pornóra, van, aki amiatt kér tanácsot, mert a lemerült telefonja helyett a férjéét használta, aki maga adta azt a kezébe, csak épp elfelejtette, hogy pornót nézett nemrég. Így aztán gyorsan lebukott, pedig igyekezett titokban tartani. A nő hátba szúrásnak érzi, féltékenykedik a pornóban látott nőkre és hetente áll a bál, aminek se eleje, se vége.

Pedig a férjek és pasik nem azokat a nőket akarják otthon látni mosogatás közben, akiket előtte öten vittek partiba és csináltak belőle biliárdasztalt.

A teljesen átlagosan, jól működő házasságban is megtörténik, hogy a férfi időnként ránéz a pornóra és használja, felveszi azt az agyában, amit szeretne és továbblép. Ebbe nem szabad többet látni, mint ami. Sajnos mivel sokan kamaszkorukban is pótcselekvésként használták a pornónézést és maszturbálást (például azért, hogy a szorongásukat levezessék), előfordulhat, hogy már felnőtt, családos férfiként is ezt a módszert alkalmazzák, mint jól bevált módszer. Ebben az esetben problémának nevezhető, ami egyértelműen rossz hatással van a házaséletre és a mindennapokra, mert azt érzik a gondokat muszáj pornóval levezetniük.

Nem oldja meg a szexuális problémákat

A legrosszabb, ha emiatt állandóak a veszekedések és a férj rendszeresen megkapja a feleségétől, hogy perverz, menjen orvoshoz. Ha azért használja a pornót, mert szorong, akkor ez csak olaj a tűzre. Amennyiben egészséges mértékkel fogyasztja, azaz nem ideges, ha éppen nem nézheti, mert a gyereket kell etetni, vagy nem azért marad bent a munkahelyén este túlórát hazudva, akkor el kell fogadni, hogy a pornó együtt jár a közös élettel. Valamennyire keretek közé is lehet szorítani, illetve a férj bátran felteheti a kérdést a feleségének, van-e kedve vele együtt nézni, így talán kevésbé fogja kellemetlenül érinteni, kivéve, ha alapvetően prűd a nő hozzáállása a témához.

A pornó tehát az egészséges kapcsolatokra jó hatással van , ha annak célja közös a fantázia fejlesztése és a szerelmi vágy fenntartása. Arra azonban semmiképp nem javasolt használni, hogy helyretegye a házaséletet.

A szerelmi vágyat két ember között a pornó nem tudja pótolni, párterápia mellett a terapeuta beleegyezésével mehet, de csak abban az esetben, ha mindkét fél számára inspirálóak a szexjelenetek. Ha a férfinak szexuális gondja van, merevedési problémával vagy korai magömléssel küzd, semmiképp nem javasolt a pornónézés, sem együtt, sem külön. Ez ugyanis ördögi kör.

Amíg a pornó látszatra kielégíti, valójában a nulla libidójával és merevedési gondjaival küzdő férfi tökéletes merevségű és formájú péniszeket lát, amik hosszú órákon át képesek teljesíteni. Az egyébként is romokban heverő önértékelésére a pornó negatív hatással van, és még jobban beledöngöli a földbe, még akkor is, ha valamilyen módon a látott képekre ki tud elégülni a szexuális zavarral küzdő személy. A gátlásosság és a félelem biztosan jelen lesznek éles helyzetben, a pornókban látott méretek és teljesítmények után nehéz lesz önmagát nem ahhoz hasonlítani és újra felsülni. Így aztán ismét csak a pornó marad, mint gyógyír a gondra, pedig pont ez akadályozza az egészséges szexuális életben.

Ez meg micsoda?

A 24.hu legújabb blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik