Az amerikai Denny’s Dinner gyorsétteremlánc, a vicces posztjaival elég jól működött a Twitteren. Az utolsó humorbombájuk azonban az arcukba robbant. Azzal próbáltak viccelődni, hogy szívtelenek azok az emberek, akik nem adnak borravalót a személyzetnek.
📂 people
└📁 non-tippers
└📁 heart
└⚠️ this folder is empty— Denny’s (@DennysDiner) 2017. augusztus 31.
Az amerikai Twitterezőknek azonban nem tetszett a tréfa. Egyre többen gondolják úgy, hogy ideje lenne teljesen felszámolni a borravaló-kultúrát.
Az Egyesült Államokban nem egységesen működik a rendszer. Egyes részeken éppen úgy, mint Magyarországon, vagyis a vendéglátás frontvonalában dolgozóknak viszonylag alacsony a fizetésük, cserébe megtarthatják a vendégektől kötelezően elvárt jattot, vagy legalább annak egy részét.
A rendszer kényelmetlen a vendégnek: nem tudja, hol, mennyit kellene fizetnie a kiszámlázott összegen túl, ráadásul akkor is érzi a jattkényszert, ha egyáltalán nem elégedett a kiszolgálással. De kényelmetlen a felszolgálónak is, akinek nem fix a jövedelme, hanem kismillió tényezőtől függ. Az ellenőrizetlenül áramló pénz miatt pedig károsul az államkassza is. Jól csak a üzlet tulajdonosa jár, aki olcsón jut munkaerőhöz.
📂 companies who pay servers 2 dollars an hour
└📁 dennys
└📁 heart
└⚠️ this folder is empty— chris (@RegGunClips) 2017. augusztus 31.
Erre hívták fel a Denny’s figyelmét is a twitterezők. Szerintük ugyanis nem annak üres a szíve, aki nem hagy borravalót egy étteremben, hanem annak, aki kevesebb, mint kétdolláros órabért fizet az alkalmazottainak. Volt, aki azt írta, gerinctelenség az étteremtől, hogy a vendégeit hibáztatja azért, mert a dolgozói túl kevés pénzt visznek haza.
📂 restaurants
└📁 restaurants that pay new hires $13/hr to start
└📁in-n-out
└💯 in-n-out is the best place to work— Jeffrey Eismann (@jeffeismann) 2017. augusztus 31.
Az In-n-out étteremlánc gyorsan megragadta lehetőséget, hogy közölje, náluk 13 dollárnál kezdődik egy dolgozó órabére, úgyhogy hozzájuk menjen az, akit zavar a kizsákmányolás. A twitterezők pedig velük értettek egyet. Többen írták, hogy a vendéglátósoknak inkább árat kellene emelniük, rendesen megfizetni az alkalmazottaikat, és végleg elfelejteni a borravalórendszert.
(via: Distractify)