Élet-Stílus
sad girl sitting and  thinking in the classroom

A szeptemberben született gyerekek a legokosabbak, állítja egy amerikai tanulmány

24.hu
24.hu

2017. 09. 19. 15:39

Azok a gyerekek teljesítenek jobban az iskolában, s kerülnek így be sokkal jobb felsőoktatási intézményekbe, akik szeptemberben születtek – állítja egy friss tanulmányában az amerikai National Bureau of Economic Research.

A kutatók több mint 1,2 millió, hat és tizenöt év közötti, floridai diák tanulmányi eredményit hasonlították össze. A fiatalokat a szerint osztották csoportokra, hogy melyik hónapban születtek. Azt találták, hogy minden korosztályban a szeptemberben születettek érték el a legjobb eredményeket, különösen azokhoz képest, akik augusztusban születtek. Ez azért van így, mert az amerikai oktatási rendszerben a szeptemberi gyerekek az osztályuk legidősebb, míg az augusztusiak a legfiatalabb tagjai.

A felmérés eredményeiből kiderült az is, hogy a szeptemberben születettek eredményei általában javulnak az iskolában töltöttöt évek alatt, így nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy jó főiskolákra, egyetemekre kerüljenek be.

A tanulmány szerint más tényezők is hatással vannak az iskolai előmenetelre, például az otthon tanultak, az etnikai hovatartozás és az anyagi helyzet. A tudósok szerint, bárhonnan is érkezzen az iskolába egy gyermek, jobban fog teljesíteni, ha a szülei egy évvel később kezdik meg a taníttatását, vagy először egy speciális, iskolára felkészítő programra íratják be őket.

A kutatók az iskolák mellett javító intézetekben élő gyerekek adatait is vizsgálták. Ebben az esetbe arra az eredményre jutottak, hogy a gyerekek annál kevésbé hajlamosak a bűnözésre, minél idősebb tagjai a korcsoportjaiknak.

(via The Independent)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.