Élet-Stílus

A magyar tanárok az érdemjeggyel fegyelmeznek

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 09. 01. 10:14

Magyarországon általános gyakorlattá vált a tanárok körében, hogy az érdemjegyek segítségével próbálják meg fegyelmezni a diákokat – ez derül ki abból a kutatásból, amelyet Neumann Eszter, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Központjának munkatársa jelenleg is folytat, de az eredmények egy részét az Abcúg már most ismertette. Neumann a hazai iskolák mellett Angliában végzett terepmunkát, hogy összehasonlítsa a két oktatási rendszert.

A kutatás szerint Magyarországon rendkívül kevés a pedagógiai iránymutatás és azt lehet tudni, hogy mi ütközik törvénybe, jó gyakorlatok azonban nincsenek. A magatartási problémákra a tanárok és a diákok szerint eltérőek a válaszok. A tanárok szerint elsősorban személyes beszélgetéssel és gyors reakcióval válaszolnak, míg a diákok azt mondták, hogy szétültetik őket, kiküldik az óráról, intőt kapnak, illetve direkt őket hívják ki felelni, vagy egyest kapnak. A tanárok tagadták, hogy érdemjegyekkel fegyelmeztek volna, Neumannak azonban mások voltak a tapasztalatai.

Nem ritka, hogy az osztályozás válik a fegyelmezés eszközévé. Például amikor azt mondják, hogy kapsz egy kegyelemkettest vagy áttuszkolunk a pótvizsgán, ezzel gyakorlatilag hálára kötelezik a diákot.

Ezzel szemben Angliában egészen mást tapasztalt a kutató: ott nem egyéni mérlegelés kérdése, hogy ki milyen büntetést kap a szabálysértő magatartásért. Az angol tanárok azt hangsúlyozzák, hogy ha valaki rosszul viselkedik, akkor az azt jeleni, hogy rossz döntést hozott, a döntéseknek pedig következménye van. Egy számítógépes rendszerben minden gyerekről számontartják, hogy hogyan viselkedik, és ezért pontokat is kapnak. Ha túl sok pont összegyűlik, behívják a szülőket.

Angliában a diákokat szünetben sem hagyják magukra, egy nagy közös légtérbe terelik őket, és látják őket a tanárok. A magatartási problémák miatt kiemelt gyerekek büntetése lehet úgynevezett elkülönítő szobában eltöltött idő, vagy – súlyosabb esetben – másik intézménybe való áthelyezés is. Ezenkívül, amennyiben folyamatos magatartási problémákról van szó, terápiás jellegű egyéni és csoportfoglalkozásokon is részt vesznek az érintett gyerekek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.