Élet-Stílus

Kiderült, mik voltak Diana hercegné utolsó szavai

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 12:10

Most először nyilatkozott a sajtónak a párizsi balesethez kivonult tűzoltó, aki a karambol után ellátta a hercegnőt.
Korábban a témában:

„Uramisten, mi történt?”

Ezek voltak a pontosan húsz évvel ezelőtt meghalt Diana utolsó szavai a párizsi alagútban történt balesete után – mondta el a Sun című brit bulvárlapnak a balesethez kivonult tűzoltók egyike, aki most először nyilatkozott a sajtónak. Xavier Gourmelon a lapnak elmondta: teljesen biztos volt benne, hogy a hercegnő túl fogja élni a baleset.

Diana húsz évvel ezelőtt, 1997. augusztus 31-én, hajnali négy órakor halt meg a párizsi Pitié-Salpêtrière kórházban, súlyos belső vérzés miatt.

Photo prise le 31 août1997 dans le tunnel de l'Alma à Paris de la Mercedes dans laquelle la princesse Diana, son ami Dodi Al-Fayed et leur chauffeur Henri Paul ont trouvé la mort. L'état d'ébriété du chauffeur et un accrochage avec une autre voiture sont bien les causes principales de l'accident selon un rapport définitif remis par des experts de la gendarmerie.

photo taken 31 August 1997 shows the wreck of the Mercedes in which British Princess Diana, her friend, Dodi al-Fayed, and their chauffeur, Henri Paul, died in a high-speed crash while fleeing press photographers in the Alma bridge tunnel. The long-awaited forensics report by the French Gendarmerie blamed the chauffeur's drunkenness and contact with another vehicle as the cause of the crash, according to press reports 24 October. The criminologists' conclusions officially ruled / AFP PHOTO / PIERRE BOUSSEL
A Diana hercegnőt fuvarozó autó roncsát szállítják el a párizsi baleset helyszínéről, 1997. augusztus 31-én. (Fotó: Europress// AFP Photo / Pierre Boussel)

Diana még eszméleténél volt, amikor Gourmelon a kollégáival együtt kiérkezett a baleset helyszínére. A hercegnére az autó hátsó ülésénél, a padlón találtak rá. A tűzoltó elmondása szerint első ránézésre nem tűnt úgy, hogy súlyos sérüléseket szenvedett volna. „Látni lehetett, hogy a jobb válla kicsit megsérült, de azt leszámítva nem volt semmi súlyos. Egyáltalán nem volt vér” – mondta el a tűzoltó a Sunnak.

Diana ekkor kérdezte tőle, hogy „uramisten, mi történt”. Majd rögtön azután, hogy kiemelték a roncsok közül, a hercegné légzése leállt. „Láttam, hogy szívrohamot kapott” – mondta el Gourmelon, akinek szívmasszázzsal sikerült visszahoznia Dianát az életbe. „Őszintén szólva, azt hittem, hogy életben fog maradni” – jelentette ki a tűzoltó, aki hozzátette: amikor berakták a mentőautóba, a hercegné még életben volt.

1198 percbe kerül egy átfogó kép Dianáról
A 20 évvel ezelőtt elhunyt hercegné életéről készült összes film belefér egyetlen napba. Zs-kategóriás konteóktól a dokufilmekig minden.
un camion-grue de la police emporte l'épave de la voiture dans laquelle lady Diana et son ami le milliardaire égyptien Dodi Al Fayed ont été gravement accidentés, dans la nuit du 30 au 31 août dans le tunnel de l'Alma à Paris. Lady Di et Dodi Al Fayed sont décédés des suites de l'accident, le 31 août à l'hôpital de la Pitié Salpétrière.

The wreckage of Princess Diana's car is lifted on a truck 31 August in the Alma tunnel of Paris. Diana, the Princess of Wales, and her friend Egyptian millionaire Dodi al-Fayed, son of the owner of the store, Mohammed al-Fayed, in a car crash in Paris early 31 August. The driver of the car was also killed.  / AFP PHOTO / PIERRE BOUSSEL
Az autó maradványait szállítják el a párizsi baleset helyszínéről, 1997. augusztus 31-én. (Fotó: Europress// AFP Photo / Pierre Boussel)

Gourmelon csak akkor tudta meg egyik kollégájától, hogy kit mentettek ki a roncsok közül, amikor Diana már a mentőautóban volt. Elmondása szerint a mai napig pontosan emlékszik a képre, ahogy a hercegné a mentőautóban fekszik. „Soha nem fogom elfelejteni, és az év ezen időszakában mindig eszembe jut” – közölte Gourmelon.

BUDAPEST, HUNGARY - MAY 10:  Diana, Princess of Wales, and the former Hungarian President Arpad Goncz attend a State Banquet at Parliament Building during her official visit to Hungary on May 8, 1990 in Budapest, Hungary.The princess wears a Catherine Walker strapless dress.  (Photo by Georges De Keerle/Getty Images)
Diana hercegné hófehér estélyiben vacsorázott Göncz Árpáddal
1990 májusában járt nálunk, idézzünk fel néhány pillanatot!
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.