Élet-Stílus

Kiderült, mik voltak Diana hercegné utolsó szavai

Most először nyilatkozott a sajtónak a párizsi balesethez kivonult tűzoltó, aki a karambol után ellátta a hercegnőt.

„Uramisten, mi történt?”

Ezek voltak a pontosan húsz évvel ezelőtt meghalt Diana utolsó szavai a párizsi alagútban történt balesete után – mondta el a Sun című brit bulvárlapnak a balesethez kivonult tűzoltók egyike, aki most először nyilatkozott a sajtónak. Xavier Gourmelon a lapnak elmondta: teljesen biztos volt benne, hogy a hercegnő túl fogja élni a baleset.

Diana húsz évvel ezelőtt, 1997. augusztus 31-én, hajnali négy órakor halt meg a párizsi Pitié-Salpêtrière kórházban, súlyos belső vérzés miatt.

A Diana hercegnőt fuvarozó autó roncsát szállítják el a párizsi baleset helyszínéről, 1997. augusztus 31-én. (Fotó: Europress// AFP Photo / Pierre Boussel)

Diana még eszméleténél volt, amikor Gourmelon a kollégáival együtt kiérkezett a baleset helyszínére. A hercegnére az autó hátsó ülésénél, a padlón találtak rá. A tűzoltó elmondása szerint első ránézésre nem tűnt úgy, hogy súlyos sérüléseket szenvedett volna. „Látni lehetett, hogy a jobb válla kicsit megsérült, de azt leszámítva nem volt semmi súlyos. Egyáltalán nem volt vér” – mondta el a tűzoltó a Sunnak.

Diana ekkor kérdezte tőle, hogy „uramisten, mi történt”. Majd rögtön azután, hogy kiemelték a roncsok közül, a hercegné légzése leállt. „Láttam, hogy szívrohamot kapott” – mondta el Gourmelon, akinek szívmasszázzsal sikerült visszahoznia Dianát az életbe. „Őszintén szólva, azt hittem, hogy életben fog maradni” – jelentette ki a tűzoltó, aki hozzátette: amikor berakták a mentőautóba, a hercegné még életben volt.

1198 percbe kerül egy átfogó kép Dianáról
A 20 évvel ezelőtt elhunyt hercegné életéről készült összes film belefér egyetlen napba. Zs-kategóriás konteóktól a dokufilmekig minden.
Az autó maradványait szállítják el a párizsi baleset helyszínéről, 1997. augusztus 31-én. (Fotó: Europress// AFP Photo / Pierre Boussel)

Gourmelon csak akkor tudta meg egyik kollégájától, hogy kit mentettek ki a roncsok közül, amikor Diana már a mentőautóban volt. Elmondása szerint a mai napig pontosan emlékszik a képre, ahogy a hercegné a mentőautóban fekszik. „Soha nem fogom elfelejteni, és az év ezen időszakában mindig eszembe jut” – közölte Gourmelon.

Diana hercegné hófehér estélyiben vacsorázott Göncz Árpáddal
1990 májusában járt nálunk, idézzünk fel néhány pillanatot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik