Élet-Stílus

Augusztus 20.: kódolható a pánik

Kedvenceinknek a petárdákhoz hasonlóan a tűzijátékok is egy háborúval egyenértékűek.

Az államalapítás ünnepén országszerte több mint százötven olyan tűzijátékot terveznek, amely megtartása engedélyhez kötött. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, hogy a tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a pirotechnikai eszközök biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik.

Az ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelezte, hogy ez az állatokra sokként hat, elszökhetnek, de az ijedt kutya, macska félelemből akár támadhat, haraphat is. Az állatoknak a gazdik próbáljanak zárt, hangtól tompított helyet biztosítani.

Négy jó tanács a tűzijáték idejére:

– az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,

– az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,

– a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,

– ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

Egy kutya is kaphat infarktust

Kozma Tamás, az Illatos úti ebtelep vezető állatorvosa ehhez még az InfoRádióban hozzátette: a kutyák az erősebb hang- és fényhatásokat sokkal jobban érzékelik. Az állatorvosok tudnak ajánlani nyugtatószereket is, ha valaki mégis kiviszi a tűzijátékra a kutyáját, mindenképpen tegyen rá pórázt és azonnal hagyja el a helyszínt, ha az állat pánikolni kezd, mert ugyanúgy szenvedhet, mint szilveszterkor a petárdáktól.

Mint korábban megírtuk, az állatoknak ez egy háborúval egyenértékű. Egyébként rendelet is előírja, hogy a gazdának ilyenkor kötelessége elzárni a kutyáját, de idén is előfordult, hogy egy kutya háromszor elszökött otthonról, mégsem engedték be, zárták biztonságos helyre. Negyedszerre az állat infarktust kapott. A gazdája csak másnap vette észre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik