Élet-Stílus

Meghalt Christian Millau

Nyolcvannyolc évesen Párizsban hunyt el a híres étteremkalauz, a Gault&Millau társalapítója.

Christian Millau újságíró és gasztrokritikus, a francia reformkonyha, a nouvelle cuisine atyja volt. Sokáig napilapoknál dolgozott, majd 1969-ben, kollégájával, Henri Gault-lal megalapította a nevüket viselő étteremkalauzt, amely a Michelin után a második legjelentősebb Franciaországban, és a világ 12 országában van jelen.

A ’70-es évek elején Christian Millau egyik atyja volt a francia főzési szokásokat felforgató nouvelle cuisine mozgalomnak, amely a korábbinál jobban támaszkodott a friss hozzávalókra és az egyszerűbb elkészítési módra.

Millau az általa felfedezett séfekre, köztük Michel Guérard-ra és Joel Robuchonra támaszkodva, Paul Bocuse-zel szoros együttműködésben forradalmasította a gasztronómia világát 1973-ban, amikor megfogalmazta a nouvelle cuisine világszerte visszhangot kiváltó kiáltványát –

emlékeztetett az étteremkalauz főszerkesztője, Come De Chérisey. A Gault&Millau a francia iskolarendszer nyomán 1-től 20-ig terjedő ponttal osztályozza a vendéglátóhelyeket. A másik társalapító, Henri Gault 2000-ben hunyt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik