Élet-Stílus

Tényleg azért nyílik pink laptopszerviz Budapesten, mert a nők nem értenek a műszaki dolgokhoz

Hivatalosan még meg sem nyitott, de máris alakul a balhé egy új budapesti üzlet, a Pink-top névre keresztelt, valóban rózsaszín szerviz körül. A vitát az váltotta ki, hogy sokan úgy gondolták, a kimondottan nőknek szánt üzlet szexista, és azt üzeni: a nők butábbak, a nőknek csak az számít, milyen színű a laptopjuk vagy a telefonjuk, és úgysem értik, mitől romlik el, hogyan javítható egy műszaki eszköz.

“Tudom, hogy minden olyan nőnek, akinek nincs IT-zseni ismerőse, szüksége van egy vele egy nyelvet beszélő laptopszervizre. Ez a nő magasról letojja, hány gigabájt van a laptopjában. Neki csak a megoldás kell az adott problémára egy megbízható helyen, és nem azért, mert szőke vagy buta, hanem azért, mert a gigaherzek világa nem üti meg az ingerküszöbét, és ez így van jól”

– ezt mondta a 24.hu-nak Krajnyák Tamás,  két másik szerviz tulajdonosa, aki készségesen válaszolt minden kérdésünkre.

A vállalkozás vezetője elmondta, azért választotta a rózsaszínt, mert az egy egyértelmű és feltűnő szín, és mert tudta, hogy figyelemfelkeltő lesz, nem összetéveszthető vagy megosztó: “A cél az volt, hogy feltűnő legyen, könnyen megtalálható, és érzelmeket váltson ki az emberekből.”

Krajnyák Tamás azt mondja, ő nem szexista, egyszerűen a tapasztalat vitte rá, hogy kimondottan nőknek nyisson szervizt. Mert bár ajtóik a férfiak előtt is nyitva állnak,

valóban úgy gondolja, hogy a nők kevésbé értenek a műszaki dolgokhoz, és nem is nagyon érdekli őket.

Hozzátette: „A Pink-Top többről szól:  azoknak a nőknek az igényeit szeretné kiszolgálni, akik az úgynevezett ‘plug and play’ megoldásokat keresik, és a számítógépek teljesítménye mellett a design is fontos számukra. Magyarország legszélesebb nőies laptop-kínálatát szeretnénk kialakítani.”

Az ötlet, bár üzletileg könnyen lehet, hogy sikeres lesz, valójában teljesen szembemegy azzal, amerre a világ tart. Az előítéletek, melyeket ez a vállalkozás is erősít – bár Krajnyák hangsúlyozza, ő nem előítéletekre, csakis üzleti tapasztalataira alapoz – megkeserítik a műszaki pályán elhelyezkedni vágyó nők életét, de egyre több program indul hazánkban is, melyek célja, hogy az igazságtalan rendszer megváltozzon.

A Prezi például 2013-ban indított egy kezdeményezést, az ingyenes Coding girls programhoz az ötletet egy a Szilícium-völgyben sikeres programozótábor adta, a Google Anita Borg ösztöndíja pedig kifejezetten az IT területén tanuló lányokat támogatja.

Krajnyák is úgy véli, változik a világ, de ő máshogy válaszol ezekre a változásokra.

Én épp hogy egy társadalmi változásra reagálok. Tíz évvel ezelőtt szinte csak férfi ügyfeleink voltak, most azonban, mivel ezek az eszközök egyre könnyebben kezelhetőek, már mindenkinek van laptopja. De ezeket a nők egy része, akik a szervizben megfordultak, máshogy használják, mint a férfiak, inkább munkára, kapcsolattartásra. A férfiakat jobban érdekli az IT, a számok világa, és gyakrabban, többet játszanak, mint a nők. A férfiakat jobban érdekli a teljesítmény, a nőket meg a külső.

Az ötletgazda maga is beismerte, nem ismeri a statisztikákat, nem tudja, mennyivel nőtt a nők aránya a műszaki pályákon, de azt látja, hogy a szervizben megsokszorozódott a női ügyfelek száma az elmúlt években, erre a tapasztalatára alapozva hozott döntést, amikor az üzletet kitalálta. Állítja, nem gondolja, hogy a nők butábbak lennének, és nincs más célja, mint kiszolgálni egy szerinte valóban nagyon is létező réteget: olyan embereket, akiket tényleg egyáltalán nem érdekel az, hogyan működik egy számítógép.

Eszter gyerekkora óta író akart lenni, most szabadidejében inkább robotkart hackkel
Alig dolgoznak nők a műszaki területeken, és még mindig léteznek tanárok, akik szerint az informatikus lányok nevetségesek. Videó!

A vállalkozó elmondta, sokan számoltak be neki arról, hogy hülyének érezték magukat, amikor nem értették, mit kérdeznek tőlük egy szervizben, vagy éppen a választ sem. “Pont, mint az orvosnál” – teszi hozzá.

Sok szervizben egy a férfiak körében jobban értett és ismert nyelven beszélnek hozzájuk. Félnek kérdést feltenni, és úgy érzik, butának nézik őket. Egyébként a nők bátrabban kérdeznek vissza, és követelik meg az érthető beszédet.

Hogy ez pontosan mit jelent? Erre azt mondja: „Ebben az üzletben hétköznapibb nyelvet használunk majd.”

Az üzlet még próbaüzemben fut, hivatalos megnyitó még nem volt. A bolt kialakítására Zai Viktória enteriőrtervezőt kérték fel, és tervben van, hogy a szerviz két férfi munkatársa mellé felvesznek még egy nőt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik