Élet-Stílus

Nem csak füvezni járnak a turisták Amszterdamba

Nincs mit szépíteni: ha Amszterdamra gondol az ember, a legelső két dolog, ami beugrik, az a csatornarendszer és a legális füvezés. De az is lehet, hogy nem ebben a sorrendben. Hollandia fővárosa azonban sokkal többet nyújt ennél, ezért összeszedtünk nyolc dolgot, amit a könnyű drogok helyett érdemes kipróbálni és megnézni, ha arra jár az ember.

1. Iamsterdam

A városnézést érdemes a múzeumi negyednél (Museumplein) kezdeni. A téren három nagy múzeum osztozik: a Rijksmuseum, a Stedelijk Museum és a Van Gogh Museum, valamint itt található a turisták által agyonfotózott Iamsterdam felirat is, ami önálló nevezetességgé nőtte ki magát. A fotózkodás után legalább egy múzeumot érdemes körbejárni. A Van Gogh múzeumban ízelítőt kaphatunk a híres holland posztimpresszionista festő munkásságából és testközelből nézhetünk meg néhányat a legismertebb műveiből. A Rijksmuseum pedig a hollandok nemzeti múzeuma, amely a németalföldi festészet egyedülálló gyűjteményével büszkélkedik, köztük Rembrandt Éjszakai őrjáratával, vagy Vermeer Tejet öntő asszonyával.

Fotó: Koczka Máté

2. Sajt, sajt, sajt

Amszterdamban bárhol sétál az ember, biztos, hogy ötpercenként egy sajtboltba botlik. A holland sajtok nem véletlenül világhírűek, rengeteg félét árulnak, és ezeket mindenütt meg is lehet kóstolni. A városban több sajtmúzeum is működik, többnyire egy-egy bolthoz tartoznak és ingyenesek.

Fotó: Koczka Máté

3. A Heineken szülőhelye

A Heineken Experience az egyik legnépszerűbb látványosság Amszterdamban. A márka történelemről, sörfőzésről és csapolásról raktak össze egy igazán kreatív kiállítást egy korábbi sörfőzdében. Az üzemet eredetileg 1867-ben építették, és egészen 1988-ig a Heineken fő sörgyáraként működött, amíg a külvárosban nem építettek egy nagyobb, modernebb üzemet. A turistaközpontot 1991-ben nyitották meg a nyilvánosság számára. És további jó hír, hogy a belépőben több pohár sör is beletartozik.

Fotó: Koczka Máté

4. Lebegő virágpiac

A világ egyetlen lebegő virágpiacára (Bloemenmarkt) évente több százezren kíváncsiak. Maga a piac nem túl nagy, de azért van minden: főleg tulipán, vágott- és cserepes virág, jól ismert és egzotikus növény, ezeregyféle virághagyma, virágmag, fából, papírból és műanyagból készült szuvenír tulipán is.

Fotó: Koczka Máté

5. Múzeum a marihuánáról

A belvárosban 1985-ben külön múzeumot nyitottak a kanabisz történetéről, orvosi felhasználásáról, különböző hatásairól. Bemutatnak ősi, dohányzáshoz használt eszközöket, de még élő marihuána ültetvényt is, ahol megfigyelhető a növény életének minden ciklusa, növekedése. A Hash Marihuana & Hemp Múzeumban a drogokat nem lehet kipróbálni, de demonstráció során naponta többször bemutatják a használatukat.

6. Hajózás a csatornákon

Amszterdamot az Észak Velencéjének is szokták hívni a rengeteg csatornája miatt. A vízen számos turistahajó közlekedik, általában egy-másfél órás városnéző hajózásokat szerveznek, miközben a város történetéről hallhatunk információkat. Az árak átlagban 16 eurókörül alakulnak, de I amsterdam City Card birtokosoknak ingyenes. A kártya azon túl, hogy a város különféle múzeumaiba és látnivalóhoz ad szabad bejárást, a tömegközlekedés ingyenes használatára is feljogosít Amszterdamban. Egész pontosan a metrót, a villamost és a buszjáratokat használhatod vele korlátlanul, amíg a kártya érvényessége tart. Az árak: 24 órás (55 euró), 48 órás (65 euró), 72 órás (75 euró), 96 órás (85 euró).

Fotó: Koczka Máté

7. A legjobb kilátás a városra

A város egyik legmagasabb kilátótornya, az A’dam Lookout tavaly nyitotta meg kapuit Amszterdam kikötőjében. A tornyot ingyenes kompjárattal lehet megközelíteni a központi állomásról. A 20. emeletre élménylift vezet, a tetején pedig egy kétszemélyes hinta is van, ami csak a tériszonytól nagyon messze álló bevállalós turistáknak ajánlott.

Fotó: Koczka Máté

8. A vörös-lámpás negyed

Amszterdam éjszaka sem alszik. Hollandia és a világ talán leghíresebb piros lámpás negyede több dolognak is köszönheti sikerét. A hely 500 éves történelme és az amszterdami óváros csatornákkal teli, lenyűgöző hangulata már önmagában turistacsalogató, de a holland kormány nem volt rest legálissá tenni a prostitúciót (kivéve az utcait). Egyes adatok szerint körülbelül 25 ezer prostituált dolgozik a városban, és ezeknek kb. a 75%-a Kelet-Európából költözött oda, sokan Magyarországról.

Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik