Élet-Stílus

Ezért rizikós másvalaki párját ellopni

A tévéműsorokban, filmekben ismert jelenség levadászni másvalaki nőjét vagy pasiját – nem egy filmben látható a jelenet, ahogy a főhős pasit elszereti a főhősnő testvére például. Sokan csinálják a valódi életben is, még testvéreknél is előfordul, hogy a fiatalabbik lány elszereti a nővére pasiját, csak hogy bizonyítson magának.

Ráadásul nem is biztos, hogy az ellopott fél egy boldogtalan kapcsolatból menekül el ilyen módon, egyszerűen csak enged a kísértésnek, még akkor is, ha elégedett az aktuális párkapcsolatával. A kérdés az, lehet-e egészséges, boldog, kiegyensúlyozott kapcsolat abból, ha valakit elloptak egy másik embertől? A kutatások és a valóság szerint nem annyira, holott tény, hogy vonzóbbak azok az emberek, akik mellett mosolygó és az életükkel elégedett partnert látunk.

Azért nem működhet egy ilyen ellopott kapcsolatból lett párkapcsolat, mert mivel már egyszer elszerethető volt az egyikük, így kevésbé bíznak meg egymásban a partnerek. Kevésbé lesznek elégedettek a kapcsolatuk minőségével, hiszen folyamatosan ott lesz a kérdés, mi van, ha ismét sikerül valakinek elvinnie a pasit/nőt, és az is kérdés, mennyire lehet elköteleződésről beszélni ilyen helyzetben.

A másvalakitől ellopott partnerek az új kapcsolatban általában azon agyalnak, hogy van-e még ennél is jobb alternatívájuk, mint a mostani kapcsolatuk.

Elég sokat gondolkodnak azon, hogy alternatív lehetőségeket találjanak maguknak, és értelemszerűen ilyen helyzetben egy harmadik félnek könnyű dolga lesz beavatkozni a párkapcsolatba.

Az ellopott partnerek gyakrabban lépnek félre – mutat rá a Journal of Research in Personality lapban megjelent tanulmány. Az amerikai, több körös, többször kilenc hetes időszakokban készült tanulmányban az ellopott emberekből lett kapcsolatokat hasonlították össze a nem-lopott kapcsolatokkal. A végeredmény szerint a félrelépő felek két jellemző tulajdonsággal bírnak: nárcisztikusak (önelégültek), és könnyebben elkülönítik a szexet az érzelmektől. Komfortosabban érzik magukat az alkalmi kapcsolatokban, mintha elköteleződnének. Más szóval, a félrelépő felek olyan emberek, akik kevésbé törődnek másokkal és aggódnak másokon, inkább felelőtlenebbek.

Összességében kijelenthető, hogy ha valaki vihető, azt vigyék is. A lenyúlható felek kevésbé elkötelezettebbek a hosszú távú párkapcsolatokban, ráadásul kicsit sem lesz egészséges a lenyúlásból születő következő kapcsolat, még akkor sem, ha romantikusnak és szenvedélyes-erotikus kalandnak hangzik rámenni másvalaki partnerére. Kifejezetten diszfunkcionáló, kevésbé a kölcsönös szereteten alapuló párkapcsolat lesz belőle, aminek a vége elkerülhetetlenül a csalódás. Ha az alkalmi szenvedély megélése és a tapasztalatszerzés a cél, akkor ez jó módja mindezt megélni, viszont ha valaki tartós kapcsolatra társat keres magának, lehetőleg ne nyúlja le a barátnői, barátai, rokonai pasiját/nőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik