Élet-Stílus

Az orrpiszkálás és a fikaevés jót tesz az egészségnek

Lehet, hogy undorító szokásnak tartjuk az orrpiszkálást, főleg az onnan előbányászott fika megevését (kérdezzük csak meg Joachim Lövöt, ugye), de több kutatás is azt állítja, hogy az bizony egészségesebbé teszi az embereket. Azaz nem csak, hogy nem szabad eltántorítani gyermekeinket a takonyevéstől, hanem bátorítani kellene őket a szokás fenntartásában.

Egy nemrég közzétett kutatás eredményei szerint egy, a takonyban található anyag védelmet tud nyújtani egy fogszuvasodást okozó baktérium ellen. Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált kutatás szerint a takonyban is megtalálható úgynevezett mucinok, azok közül is a szép nevű  MUC5B megakadályozza, hogy a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium megtelepedjen a fogakon, és lyukassá tegye azokat.

Az MIT amerikai egyetem kutatói most azt tervezik, hogy szintetikus változatot készítenek e a mucinból, amit aztán fogkrémekben és rágógumikban lehetne fogyasztani.

Igen, elképzelhető, hogy a jövőben „fikafogkrémet” és „fikarágót” fogyaszthatunk, mindezt az egészség védelmében.

A takony egészségvédő hatásai azonban itt nem állnak meg. Korábban már más kutatások arra jutottak, hogy védelmet nyújt a légúti fertőzések, a gyomorfekély és még a HIV ellen isírta az ozy.com. Sokak szerint a mucinok jobb alternatívát jelentenek az antibiotikumoknál, mivel nem megölik a baktériumokat (köztük hasznosakat is), hanem csak megakadályozzák, hogy kárt tegyenek a szervezetben. Így a szintetikus mucin tökéletes megoldás lehet – közölte az ozy.com című oldallal a kutatást vezető Katharina Ribbeck.

Friedrich Bischinger professzor szerint a fikaevő emberek egészségesek, boldogabbak és jobban érzik magukat a bőrükben – írta Kidspot. Az osztrák tüdőspecialista szerint a megszáradt takony megevése „jó módszer az immunrendszer megerősítésére”, és „orvosilag nagyon is helyénvaló és teljesen természetes dolog”. Az orrban ugyanis nagy mennyiségű baktérium gyűlik össze, és „amikor ez a keverék az emésztőrendszerbe jut, úgy működik, mint egy orvosság” – mondta a professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik