Élet-Stílus

Három szétvert fejű kiskutyát találtak egy zsákban

A tetemeket egy állatmenhely elé dobták - lehet bosszú, lehet egy elmebeteg szórakozás. Az állatkínzók még mindig nem számíthatnak szigorra, és számtalan kutyát ölnek meg csak azért, mert senkinek nem kell.

Hétfő délelőtt a Budaörsi Állatmenhely munkatársai keresték meg lapunkat, hogy három agyonvert, kistestű kutya tetemét találták meg bejáratukhoz közel egy nejlonzsákba kötözve. Kétségbeesésükben fordultak már a sajtóhoz, hátha a média nyilvánossága segít eddigi szélmalomharcukban, hogy az állatkínzók tényleg elnyerjék büntetésüket. Mert általánosságban sajnos nem történik semmi.

Zsákba kötötte, egyenként agyonverte

Nézzük a konkrét esetet. Budaörs peremén, a lakóterülettől távol két állatmenhely működik, egy bekötőúton lehet mindkettőt megközelíteni. Ezen a bekötőúton talált a menhely egyik munkatársa szombat kora délután egy bekötözött szemeteszsákot.

Három kistestű kutya teteme volt benne, mindháromnak akkurátusan  szét volt verve a feje.

Annyira, hogy sem fajtájukat, sem életkorukat nem lehet megállapítani – mondta el a 24.hu-nak Pályi Melinda, a menhely elnökségi tagja. A tetemek három-négynaposak lehettek, és elég egyértelmű, mi történt a kölykökkel. Valaki egyenként nejlonzsákba kötözte őket, majd egy kemény tárggyal, bottal, léccel, kalapáccsal összetörte a koponyájukat.

Állatkínzással áll bosszút az állatvédőkön

Feltehetően kistestű spiccekről van szó, egy szaporítótól származhatnak, látszik rajtuk, hogy életükben is elhanyagolták, rosszul tartották őket. Miért tesz valaki ilyet? Ennek kiderítése a hatóságok feladata lenne, de az állatvédők tapasztalatai szerint a rendőrség lassan és nehezen mozdul állatkínzásos ügyekben, az ügyészség és a bíróság sokszor “elnéző” a tettesekkel szemben.

Elképzelhető például a bosszú. Megesett már korábban is, hogy valakinek túlzsúfoltság miatt nem fogadták be a kutyáját. Az illető erre agyonverte az állatot, és ledobta a menhely elé…

Az ember tehetetlen. Pályi Melinda több esetet említ, amikor a láthatóan agyonvert kutyákat saját költségükön felboncoltatták, de ezzel sajnos még nem bizonyítható az állatkínzás. A szakértői vélemény ugyanis hasonló esetekben csak annyit tud megállapítani, hogy az állat valamilyen trauma következtében vesztette életét, azaz elütötte egy autó, lezuhant valahonnan.

Még mindig várják a rendőröket

A nyomozás és a bűncselekmény megállapítása nyilvánvalóan a hatóságok feladata lenne. Lenne, mert az elnökségi tag elmondta, legutóbb a szemük láttára dobtak ki egy pulit egy autóból, majd a “gazda” padlógázzal hajtott el. A kutyus persze ezerrel utána…

Meglett a kutya, chip is volt benne, megvolt a rendszám, az ügy vége az lett, hogy az illetőt büntetlen előéletére hivatkozva felmentette.

Jelen esetben a tetemek megtalálása után azonnal kihívták a rendőrséget, ám a budaörsi egyenruhások éppen helyszíneltek, nem tudtak kiszállni a helyszínre. Később telefonáltak, de amikor megtudták, hogy a tetemeket nem hagyták tovább rohadni a napon – hanem hűtött helyen őrzik zsákostól -, már azt mondták, ki se mennek, az állatvédők tegyenek írásban feljelentést. Nyilvánvaló, hogy a zsákot nem kellett volna elmozdítani, de ezt egyrészt nem mondták előzőleg, másrészt nem is tudták volna a helyszínen őrizni – jegyzi meg Pályi Melinda.

Természetesen megkérdeztük az Országos Rendőrfőkapitányságot az esetről:

Az Érdi Rendőrkapitányságon ismereten tettes ellen büntetőeljárás  indult állatkínzás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét és az adatgyűjtést.

– érkezett a válasz.

Megölik, mert nem kell senkinek

Általánosságban az a keserű tapasztalat, hogy az állatvédelem évtizedek óta szélmalomharc. Sem az előző sem a jelenlegi kormány nem foglalkozik a hazánkban uralkodó állapotokkal – teszi hozzá a menhely elnökségi tagja. Az állatok túlszaporodása a probléma és addig amíg ez nem lesz megoldva ne is várjuk, hogy eltűnjenek az ilyen és ehhez hasonló esetek.

Még csak szám adat sincsen, hogy körülbelül hány kutya veszti életét évente úgy, hogy lealtatják csak azért, mert nem kell senkinek.

Az állatkínzás, mint bűncselekményi kategória 2004-ben került a Büntető Törvénykönyvbe, a tényálláson a 2012. évi C. törvény nem változtatott, csak a szóhasználatot pontosította. Állatkínzást követ el tehát:

Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás

a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy

b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik