Élet-Stílus

Magyarország legjobb éttermében nő a séf

Hétfőn osztották ki a Volkswagen-Dining Guide díjait Magyarország legjobb éttermei és séfjei között. 93 ponttal a Costes végzett az első helyen, Sárközi Ákos a Borkonyhából lett az év séfje,

Széll Tamás csapata pedig az év szakácsteljesítménye kategóriájában kapott különdíjat. 

A Dining Guide minden évben összeállítja a 100-as listáját, amiben idén is két, Michelin-csillagos olasz séf segített. Giancarlo Perbellini és Nicola Portinari 300 étterem közül választotta ki a 20 legjobbat, és négy kategóriában maximum 100 pontot osztott ki. Perbellini ráadásul a díjátadón is részt vett, és kiemelte, hogy két év alatt mennyit fejlődött a magyar gasztronómia.

Mielőtt kihirdették volna az első 10 éttermet, a különdíjakat adták át, többek között a Bocuse d’Or magyar csapatának. Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Vombert Frigyes és Szabó Kevin az év szakácsteljesítménye kategóriájában nyert, ami a januári lyoni döntő után nem okozott óriási meglepetést. Májusban a Bocuse d’Or európai fordulóját megnyerték, majd a januári világversenyen összesítésben a negyedik helyezést szerezték meg. Ráadásul két különdíjat kaptak, a zsűri Széllék húsos tálját találta a legjobbnak, valamint a plakátversenyt is megnyerték.

Fotó: Berecz Valter

Az év séfjének Sárközi Ákost, a Michelin-csillagos Borkonyha séfjét választották. Sárközi a díjátadó után elmondta, hogy a magyar gasztronómia tényleg érezhetően erősödött az utóbbi években.

Fotó: Berecz Valter

Nem hiába dolgozunk éjjel-nappal. Egyre több étterem van Magyarországon és Budapesten is. Sok beszállító kezd felnőni az éttermi szinthez, ezért ugrott ekkorát a magyar gasztro. Végre vannak magyar alapanyagok.

Sárközi hozzátette, hogy az elsők között már nem olyan nagy a különbség, de büszke az eredményre. A Borkonyha egyébként összesítésben a negyedik helyet szerezte meg, a maximálisan elnyerhető 100 pontból 91-et kapott a szakértőktől.

Fotó: Berecz Valter

Az első helyen a Costes végzett, a díjat pedig az étterem séfje, Palágyi Eszter vette át. Palágyi szintén az alapanyagok minőségéről beszélt nekünk, és arról hogy

a hazai séfek sokkal nyitottabbak az újra, mint korábban. Bátrabban mernek magyar alapanyagokhoz nyúlni. 

Fotó: Berecz Valter

Különdíjak:

  • Az év street food díja: Kemencés pizzéria, Barta Andrea és Kovács Ferenc
  • Az év ifjú séftehetsége: Garai Ádám
  • Az év szakácsteljesítménye: a Bocuse d’Or magyar csapata
  • Az év innovatív magyar konyhája: Mák, Mizsei János
  • Az év legígéretesebb étterme: Babel, Veres István és Langer Gábor
  • Az év séfje: Sárközi Ákos

Magyarország 10 legjobb étterme:

  • Arany kaviár, Nyíri Szása, Kanász László
  • Babel, Langer Gábor, Veres István
  • Borkonyha, Sárközi Ákos
  • Costes, Palágyi Eszter, első hely
  • Costes Downtown, Tiago Sabarigo
  • Mák, Mizsei János
  • Olimpia, Ádám Csaba, Garai Ádám
  • Onyx, Mészáros Ádám
  • Salon, Wolf András
  • St. Andrea,  Barna Ádám

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik