Egy nemzetközi kutatócsoport szerint szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az emberek. A megvásárolt élelmiszerek majdnem 9 százalékát ugyanakkor hagyják megromlani, vagy kidobják. A globális élelmezési rendszert azért tanulmányozták, hogy a károkat számszerűsítsék.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait felhasználva mutatták ki, hogy a korábban feltételezettnél jóval több élelmiszer vész kárba.
A legkevésbé hatékony folyamat a haszonállattartásból származó termékek előállítása, ami 78 százalékos, vagyis 840 millió tonna veszteséggel jár. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék (hús, tej és tojás) előállítására.
Az Agricultural Systems folyóiratban közölt tanulmány szerint csak a rendszer ezen stádiuma a betakarított terményveszteség mintegy 40 százalékát jelenti. A kutatók szerint a növekvő kereslet az egyes élelmiszerekre, különösen a hús- és tejtermékekre csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését.
Eddig nem tudtuk, miként hat a rendszerre a túlfogyasztás, amely nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is káros
– idézte Peter Alexandert, az Edinburghi Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A szakemberek szerint a folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, nem pazarolnának. Az élelmezési biztonságot erősítené és segítene elkerülni a környezeti károkat a globális élelmezési rendszer veszteségeinek csökkenése.