Élet-Stílus

16 napig élt elhunyt csecsemőjével a magyar férfi és felesége

A 21 éves Charlotte és férje, a 28 éves Attila 2016 szeptemberében a 20 hetes genetikai vizsgálaton tudták meg, hogy lánygyermeküknek súlyos kromoszóma-rendellenessége, kromoszóma transzlokációja van.

Mi az a kromoszóma transzlokáció?

Azt jelenti, hogy a kromoszómák elrendeződése a normálistól eltérő az egyénben. Ez két úton következhet be:

  • a petesejt vagy hímivarsejt keletkezése során vagy a fogantatás időpontja körül következett be egy változás a kromoszóma állományban
  • az édesanya vagy az édesapa már egy megváltozott elrendeződésű kromoszóma készletet örökített át az utódjába

Evlyn december 13-án 2 kiló 40 dekával látott napvilágot Angliában. Az újszülöttet azonnal lélegeztetőgépre kapcsolták, édesanyja három napig nem is ölelhette magához.

Légút- és aortaszűkülettel született, agya pedig nem fejlődött ki rendesen. Képtelen volt lélegezni, emiatt nem végezhettek el rajta szívátültetést, ami az életben maradásához szükséges lett volna.

Négy hétig küzdött az életéért, de január 10-én szülei karjaiban elhunyt. 

A pár szeretett volna méltó módon elbúcsúzni lányuktól, és a a tragédiát követően egy hospice szolgálattól kaptak egy szerkezetet, ami hideg vizet szivattyúz a bölcső bélésébe, ezzel hidegen tartva a holttestet és lelassítva a halál után bekövetkező folyamatokat.

A január 26-i temetésig így elhunyt kislányukkal tölthették az időt. 12 napig a hospice-ban, majd 4 napig otthonukban.

Sokan még nem is hallottak erről a lehetőségről, és más szülők bátorítására úgy döntöttünk, felhívjuk rá a figyelmet. Tudom, hogy nem mindenki számára ez a legjobb döntés, de fontos volt, hogy együtt lehessünk, mint család, hogy megölelhessük a kislányunkat

– mondta a gyászoló édesanya.

Hozzátette, sokat segített nekik, hogy időt tölthettek vele, és érzelmileg feltöltötte őket, hogy beszélhettek hozzá a babakocsijában.

Nagyon ideges voltam, mikor hazahoztuk, mert fogalmam nem volt, hogyan hat majd rám. De nemcsak miattunk, hanem Evlyn miatt is fontos volt, hogy hazajöjjünk.

Bár az anya bármit megtenne, hogy gyermekével lehessen, tudja, hogy már jobb helyen van.

(Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik