Élet-Stílus

A méh egy luxusszálloda és színes lufi benne minden spermium

Egészen biztos, hogy minden nő emlékszik még a pasztellszínű intimbetét-csomagra, amit a védőnő a kezébe nyomott hatodikban. És a banán-gumióvszer sikamlós találkozása megvan még? Kínos pillanatok egy kamasz naplójából húsz éve, és napjainkban. Az iskolai felvilágosítás ugyanis épp annyit változott ez idő alatt, mint a melír az általános iskolás matektanárnőnk hajában. Szinte alig. Létezik viszont egy drámapedagógiára épülő módszer, amit szerencsére egyes intézményekben már alkalmaznak. Megnéztük a Ciklus show-t. 

– Lányok, akkor most vegyétek fel ezt a zöld sapkát és ébresszetek fel 20-25 petesejtet. Ti lesztek a tavasz hírnökei.

– Juli, várj már egy kicsit, még nem indult el a zene! Stipi-stopi a jobb petefészek!

Egy párbeszéd, ami egyszer talán elhangzott a fejemben, valamikor, egy szürreálisan zagyva álomban. Tudjátok, arra gondolok, amikor reggel felkelve komolyan elgondolkozol azon, hogy pszichiáterhez fordulsz.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Nagyon érdekes élmény megtapasztalni ugyanezt ébren, úgy, hogy közben hiába csipkeded magad, semmi sem történik.

A Ciklus show első negyed órája pont ilyen volt. Egy terem sarkában ültem, és figyeltem, ahogy 15 kislány körbeül egy szőnyeg méretű női méhet. Durva volt. Aztán peregtek a percek és lassan megvilágosodtam.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A méh egy luxusszálloda

Akkor most vissza az elejére.

A Ciklus show-val a Facebookon találkoztam, mondhatni véletlenül került a látóterembe, ám már az első olvasás után eldöntöttem, hogy utánajárok, mi ez az egész. Annyit magamtól is könnyedén kiderítettem, hogy a program egy drámapedagógiai módszerekre épülő felvilágosító foglalkozás kiskamasz lányoknak. De a részleteket már a védőnőtől, Tirczka Zsófitól kérdeztem.

A „Ciklus show”-t 1999-ben alkotta meg Dr. Elisabeth Raith-Paula német orvosnő, azóta több európai országban sikeres a program. Németországban ma ez az egyik legelterjedtebb és legnagyobb szexuálpedagógiai prevenciós projekt. 2012-ben elnyerte az Európai Unió Best-Practice-Project díját. Magyarországi adaptációja pedig a Kecskeméti SZÉK-Egyesület nevéhez fűződik.

Lényege, hogy a saját test, a termékenység értékességét kívánja közvetíteni. Nem a hagyományos értelemben vett felvilágosítás a legfőbb cél. A szex nem téma, csak érintőlegesen beszélünk róla, hogyan jutnak át a hímivarsejtek a női testbe – folytatja a magyarázatot Zsófi, hozzátéve: természetesen, ha a lányoknak kérdésük van, megválaszolja az érdeklődésüknek és koruknak megfelelően.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A foglalkozás középpontjában valójában, ahogy a címe is tükrözi, a menstruációs ciklus folyamata áll. A védőnő kerek történetbe ágyazva meséli el a női test működését. A terepasztal pedig, ahogy korábban már említettem, egy szőnyeg méretű női méh.

A kisbaba fogantatásának előkészületeiből indulunk, és ebből vezetjük le a havivérzés lényegét. Ahhoz, hogy megértsék, mire készül a testük hónapról hónapra, a lányoknak át kell élniük, hogyan készül fel a test a baba fogadására.

Az interaktívitást biztosító eszközöket a módszertant elsajátító szakemberek maguk készítik el, de a a méh részeinek, és a ciklus egyes szakaszainak sajátos elnevezései egységesek a képzettek körében. Ilyen módon felnőtt nőként volt néhány apróság, ami mosolyt csalt az arcomra. Például:

  • a petefészkek az “Ajándékdoboz” nevet kapták
  • a petevezeték lett “A nagy találkozás helye”
  • a méh maga az “Új élet luxusszálloda”
  • a méhnyak a “Fitnesz-wellnesz centrum”
  • a hüvely pedig “A legfontosabb váróhelyiség a világon”
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

aztán:

  • a spermiumokat rózsaszín és kék liszttel töltött lufik jelképezték, amiket a kislányok előszeretettel szorongattak a kezükben. Sőt, a foglalkozás egy bizonyos pontján nevet is adhattak nekik
  • a tüszővel borított petesejteket átlátszó műanyag gömbök ábrázolták, majd a tüszőrepedés során megérő petesejt óriási aranyszínű gömbbé “növekedett”, ő lett a királynő, akit a többi petesejt az adott hónapban kiválasztott
  • a méh falának megvastagodásáért a (sárga mosolygós kismanók) progeszteroncsapat voltak a felelősek, akik berendezték a luxusszálloda csupasz falait.

És hogy miért kell a menstruációs ciklusnak hónapról hónapra ismétlődnie? Kérdezték a kislányok.

Egy luxusszálloda szobájában sem hagyják ott a rózsaszirommal meghintett fürdővizet, a behűtött pezsgőt és az égő illatgyertyákat, ha a sztárvendég az utolsó pillanatban lemondta a foglalást. Legközelebb újradekorálják a szobát,  friss virágot tesznek az asztalra, és előkészítik a forró fürdőt, hiszen a régi addigra elfonnyad, kihűl.

-magyarázta Zsófi, a lányok fejében pedig lassan megértették a havi vérzés funkcióját.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok”

Tirczka Zsófi szakmája szerint védőnő, de közel harminc éve foglalkozik természetes családtervezéssel. Pároknak segít abban, hogy mesterséges fogamzásgátlás nélkül tudják szabályozni a gyermekszületést. Az évek során pedig rájött, hogy milyen hiányos a felnőttek ismerete a saját testükről.

Házasság előtt álló párokkal találkozom rendszeresen, akiknek nagy része mind a férfi, mind a női működésről keveset tud, ami nem csoda, hisz a megfelelő biológiai tudást nem kapták meg az iskolában.

Ezután középiskolásokkal kezdett dolgozni, ahol pedig ráébredt, hogy még egy szintet lépnie kell lefelé. A felvilágosítást sokkal korábban el kell kezdeni, véleménye szerint legkésőbb kilenc éves korban. A német módszerrel a Kecskeméti SZÉK-Egyesületnek köszönhetően ismerkedett meg.

Az MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) szerencsére Magyarországon is elterjedőben van. A 2006-os indulás óta csaknem tízezer magyar lány részesült az élményben. Ami pedig külön örömhír, hogy nemcsak magánszervezésben létezik a program, hanem vannak iskolák, ahová rendszeresen hívják a szakembereket.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ám ez üdítő kivétel, a legtöbb intézményben tragikus a helyzet, ha a felvilágosításról van szó – hangsúlyozza Zsófi.

Szomorú tapasztalat, hogy az iskolában a felvilágosítás legtöbbször arra szorítkozik, hogy felhívják a serdülők figyelmét a veszélyekre (nemi betegségek, nem várt fogamzás, stb), amik ezután „leselkednek” rájuk. Így a testi változásokhoz a gyerekeknek rögtön negatív érzések fognak kötődni. A Ciklus show során a lányok átélhetik saját testük értékességét, pozitív érzésekkel támogatjuk meg őket.

A német gyökerű projekt mottója: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok”, ami hosszabban kifejtve annyit jelent, hogy ha valaki megbecsüli, tiszteli önmagát, a testét, akkor van esélye, hogy felelősen tudjon bánni a szexualitásával. És ez az alapja annak is, hogy majdan boldog párkapcsolata legyen – magyarázza a védőnő.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A szülők többsége bénázik, a kamaszok menekülnek

A foglalkozás szüneteiben volt időm beszélgetni a lányokkal, akik elmesélték saját tapasztalataikat a suliban nem hallottakról, és a szülők hozzáállásáról.

Ötödik osztályba járok. Nálunk még nem volt semmilyen felvilágosítás.

A szüleim azt mondták, inkább ne is beszéljünk erről a témáról. Én vagyok a legidősebb az osztályban, ezért ha valami balhé van, azt mindig rám kenik. Az osztálytársaimat eléggé érdekli ez az egész, mindig képeket nézegetnek a telefonjukon, és velük nem lehetne erről értelmesen beszélni.

Anyukám lenne az utolsó, akivel leülnék beszélgetni ilyesmiről.

Én 13 éves vagyok, és nálunk tavaly volt egy védőnő, külön foglalkozott a lányokkal és külön a fiúkkal. Felrajzolta a táblára, hogy ez itt a méh, az pedig a hímvessző, meg kaptunk egy béna tájékoztató füzetet „Te is nagylány lettél” címmel. Ezt kb senki nem olvasta el, mi például eladtuk a fiúknak 200 forintért, mert volt benne fehérneműs fotó egy lányról.

Volt már valamiféle felvilágosítás otthon, de elég fura volt, és kérdezni sem nagyon mertem, inkább túl akartam lenni rajta.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A gyerekek gondolatait a délután későbbi részében csatlakozó szülők is alátámasztották. Az édesanyák arról számoltak be, hogy a gyerekek iskolai keretek között szinte semmilyen tájékoztatásra nem számíthatnak. Ők maguk viszont nem igazán tudják, hogyan kellene nekiállni a témának.

A kislányom még csak kilenc éves, de nemrég egy kicsit megnőtt a cicije, és sokat fájt a hasa, úgyhogy elmentünk ultrahangra. Az orvos azt mondta, hogy nemsokára esedékes lesz a nagylányosodás, ezért felmerült bennem, hogy ideje lenne felvilágosítani. Viszont én még emlékszem rá, hogy az anyukám milyen bénán magyarázta ezt az egészet, aminek az lett az eredménye, hogy nagyon féltem a menstruációtól

-mesélte az egyik kislány édesanyja, majd hozzátette, hogy jó példa híján sokan, ahogy ő is, tabuként kezelik a világ egyik legtermészetesebb dolgát.

Ugyanolyan tabutéma, mint a szex, arról sem beszélünk, nem készítjük fel rá a gyerekeinket, mert minket sem készítettek fel a szüleink. Ez a program talán alkalmas arra, hogy egy kicsit ledöntse ezeket a korlátokat

– mondta egy másik résztvevő anyukája,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik