Élet-Stílus
A woman with her belongings rests leaning on a wall as pedestrians walk past in New York on September 15, 2016.  / AFP PHOTO / Jewel SAMAD

Hajléktalanként menstruálni: kreatívnak kell lenni

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2016. 10. 19. 16:34

A havi vérzés egyébként is kellemetlen, úgy viszont még inkább elviselhetetlen, ha valakinek nincs fedél a feje felett és nem állnak rendelkezésére tisztálkodási lehetőségek. Viszont akkor is tenni kell valamit - a Bustle most annak járt utána, milyen "praktikákat" vetnek be a hajléktalan nők ebben az esetben.

A szükség nagy úr, így az oldal beszámolója szerint előfordul olyan, hogy a nők boltokból lopják a tampont és a betétet, de vannak olyanok is, akik inkább a segélyszervezetek látogatásaira várnak és arra, hogy hozzanak magukkal tisztasági eszközöket.

Akad viszont olyan is, aki zoknit, papírtörlőt, nejlonzacskót, vécépapírt, vattát vagy törölközőt használ.

A Bustle által megszólított Kailah Willcuts 27 éves, és több mint nyolc éve alszik az utcákon.

Nemcsak szörnyű, de elképesztően kínos is ez a helyzet. Arról nem is beszélve, hogy nekem csak az az egy ruhám van, amit viselek, így amikor összekenem, akkor félmeztelenül kell kimosnom.

Ő egyébként a nyilvános parkokban fürdik és a Starbucks-ba jár forró vízért, hogy azzal csillapítsa a görcseit. Olyan is előfordul, hogy betétből gyárt tampont, mert tapasztalatai szerint az sokkal tisztább, a véres zoknijait pedig az éttermek csapjainál tisztítja meg.

A Cuban migrant reads a newspaper in the Pastoral Social Caritas Panama shelter, on September 20, 2016 in Panama City. 
Every month hundreds of Cubans cross on boats the border from Colombia to Puerto Obaldia, in Panama, on their way to the US. / AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
Fotó: Europress / Getty

Willcuts abból a szempontból szerencsés, hogy New Yorkban él – abban a városban, ami elsőként írta elő a köziskolák, a börtönök és a hajléktalan menhelyek számára, hogy ingyenesen tegyenek hozzáférhetővé tampont és betétet a rászorulók számára.

Nem fordulhat olyan elő, hogy a betét és az ebéd között hezitálsz, hogy melyikre jusson

– mondta Julissa Ferreras-Copeland, akinek a hivatala erősen lobbizott a jogszabály elfogadása mellett. Ez sem mindenkinek megoldás amúgy: egy Courtney névre hallgató, szintén New York-i hajléktalan elmondta, ő inkább rááldoz egy kis pénzt ezekre a termékekre, de ő a menhelyekre nem látogat el, azok ugyanis túl veszélyesek.

Az igény megvan

A Bustle egy (angol nyelvű) videót is készített a fedél nélküliekkel. Ebben Willcuts elárulja: neki ugyanúgy megvan a napi rutinja, szereti ugyanis a tiszta érzetet és nem szeretné, ha bármilyen szagot árasztana. Azt is megmutatja, hogyan szokott a vécé felett állva tisztálkodni.

Nincs egyedül: az Amerikai Egyesült Államokban tíz hajléktalanból négy nő – ez összesen 50 ezer főt jelent. 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.