Élet-Stílus

2016 volt minden idők legmelegebb éve

Folyamatosan emelkedik a föld hőmérséklete, ez abból is látszik, hogy 2014 és 2015 után 2016 is rekordhőmérsékletet hozott. Ezzel az eredménnyel már az is biztos, hogy a 17 legmelegebb évből 16 ebben az évszázadban volt. A hőmérséklet alakulásáról 1880 óta készülnek felmérések.

2016-ban a globális felmelegedés nem csak hőséget hozott, hanem szélsőséges időjárást is. A tudósok azt várják, hogy 2017 is rendkívül forró év lesz. Az adatok alapján az átlaghőmérséklet a Földön 1,1 Celsius-fokkal növekedett az ipari forradalom kezdete óta.

A NOAA mérései szerint a 2016-os átlaghőmérséklet 0,04 Celsius-fokkal volt magasabb az előző évinél. A NASA adatai szerint a leggyorsabban az Északi-sark térsége melegedett tavaly, ahol 0,12 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet az előző évinél.

A Pennsylvania egyetem tudósa azt mondja, egyértelmű, hogy a felmelegedésnek a klímaváltozás az oka, amiért pedig az emberiség a felelős.

Egy londoni kutatóintézet vezetője azt mondta, a politikusok egy része tagadta a klímaváltozást, és szemet hunytak a probléma felett.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik