A legtöbben átélték már, hogy italozás közben általában eljön az a pont, amikor az ember úgy érzi, jó lenne valami, am „felszív egy kicsit” az addig legurított mennyiségből. Bármit is eszünk, nyilván nem szív fel semmit, de vajon miért éhezünk meg a piálástól? Angol kutatók úgy gondolják, hogy tudják a választ.
A londoni Francis Crick Intézetben egereken kísérleteztek. Három nap át alkoholt injekcióztak be nekik, minden nap akkora mennyiséget, mintha egy ember két üveg bort, vagy tíz üveg sört ivott volna meg. Azt tapasztalták, hogy ezek az állatok 25 százalékkal több táplálékot fogyasztottak, mint józan kontrollcsoport egyedeinél.
Még egy eltérés volt a részeg és a józan egerek között. A már korábban a táplálkozási ciklusukhoz kapcsolt AgRP idegsejtek az előbbieknél sokkal magasabb elektromos aktivitást mutattak, mint az utóbbiaknál. A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a túlevés a második napon volt a leginkább kiugró.
Az biztos, hogy az AgRP az ember táplálkozásánál is fontos szerepet játszik, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az ital egy étvágyat gerjesztő hormont aktivál az agyban. Azt azonban még kísérlettel kell igazolni, hogy mi is épp úgy reagálunk-e az alkoholra, mint az egerek.
(via: i100 / Independent)