Élet-Stílus

Egy Facebook-posztnak köszönheti az életét egy 38 éves nő

A 38 éves brit nő szinte véletlenül találkozott a bejegyzéssel, aminek hála még időben kiderült, hogy mellrákja van.

Még az orvosok sem gondolták, hogy valami igazán komoly baja lehet a 38 éves Becky Hamernek, amikor a mellén talált kis gödröcskék miatt azzal kereste fel őket, hogy rákos lehet. Az angliai Holmfirthben élő nő a Huddersfield Examinernek elmondta: ha három héttel korábban nem találkozik a Facebookon egy ausztrál nő bejegyzésével, maga sem hitte volna, hogy az elváltozások valami komoly gondra utalnának.

Hamer a lapnak elmondta:

„Ha nem láttam volna, nem tettem volna semmit, szóval gyakorlatileg megmentette az életem. Ez lehet, hogy nagy kijelentésnek hangzik, hiszen később más tüneteim is lehettek volna, de lehet, hogy akkor már késő lett volna.”

A kérdéses Facebook-bejegyzést még tavaly februárban tette közzé oldalán az ausztráliai Wantirnában élő Kylie Armstrong. A nő egy fényképet osztott meg a mellén talált kis gödröcskéről, figyelmeztetve mindenkit, hogy ez a mellrák egyik első jele lehet. Mint írta, általában csak a csomók veszélyeire hívják fel a nők figyelmét, és erről a tünetről szinte soha nem hallani.

Hamer alig pár héttel azután vette észre saját magán a tüneteket, hogy elolvasta ezt a bejegyzést, és három héttel azután, hogy orvoshoz ment fele, mellrákkal diagnosztizálták. A nőt végül sikerrel kezelték, annak köszönhetően, hogy korai stádiumban sikerült felfedezni.

És nem ő az egyetlen, aki Armstrong több mint százezerszer megosztott bejegyzésének köszönheti, hogy időben felfedezték a mellükben lévő rákos daganatot. Az Examiner cikke szerint csak Nagy-Britanniában tíz ilyen nő van, de Hamer elmondása szerint Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is több olyan nő van, aki a poszt elolvasása után kereste fel orvosát, és vették észre időben, hogy beteg.

„Jól mutatja, milyen fontos, hogy a fiatal nők is tudják, milyen jeleket kell keresni”- tette hozzá Hamer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik