Élet-Stílus

Orbán Viktor lett 2016 negatív hőse

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 9 és 14 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta, hogy miként értékelik a magyar választók a 2016-os évet, és milyen ügyeket, szereplőket tartanak a legfontosabbnak.

A megkérdezettek többsége a saját szempontjából inkább sikeresnek, az ország szempontjából inkább sikertelennek értékelte a 2016-os évet.

A többség mindkét szempontból sikeresebb 2017-et vár, mint amilyen ’16 volt. A megkérdezettek szerint az ország szempontjából 2016 legfontosabb eseménye a menekültkérdés, és hozzá kapcsolódó ügyek voltak, amit sportsikerek – olimpia és foci EB – követnek. Így nem meglepő, hogy

az év sikerének az olimpiai eredményeinket gondolják a megkérdezettek, az év hősének pedig Hosszú Katinkát.

Az év legnagyobb botránya a legtöbb megkérdezett szerint a politikusok korrupciós ügyei voltak, amit a menekültek és a kvótanépszavazás követett. Az év negatív hőse pedig, a megkérdezettek szerint: Orbán Viktor.

Egyéni siker, közös kudarc

Tízből hat megkérdezett (63 százalék) a saját szempontjából inkább sikeresnek, míg a megkérdezettek majd’ fele (47 százalék, 45 ellenében) ország szempontjából inkább sikertelennek értékelte a 2016-os évet. Saját szempontjából minden vizsgált társadalmi csoport pozitívnak gondolta az évet, leginkább a Fidesz szavazók (77 százalék), a 29 év alattiak (83 százalék), és a diplomások (79 százalék).

Az ország szempontjából már koránt sem ilyen egyöntetű a kép.

Egyedül a Fidesz szavazók (81 százalék) akik szerint inkább sikeres volt az év, leginkább sikertelennek az MSZP szavazók (70 százalék) gondolják.

A többség a saját (67 százalék) és az ország (58 százalék) szempontból sikeresebb 2017-et vár, mint amilyen ’16 volt. Mindkét szempontból a legoptimistábbak a Fidesz szavazók (84, illetve 80 százakék), és a legpesszimistábbak az MSZP szavazói (48, illetve 46 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik