Élet-Stílus

Milyen pezsgővel koccints?

És milyennel ne?

Ezt csak te tudod eldönteni magadnak.

De miért? Hát nem fogod megmondani, hogy melyik a jó és melyik a vacak?

Bocs. Nem. Azért nem, mert a pezsgők között is létezik több stílus, amik nem jobbak vagy rosszabbak egymásnál, hanem különbözőek. Minden gyártó más-más ízhatást céloz meg. Minden pezsgőpince terméke idéz egy hangulatot, mindegyiké másmilyent. Hogy neked melyik jön be, azt csak egy módon tudhatod meg: ha összekóstolod őket.

A tények

Ami egzakt módon tudható, hogy buborékos bort sokféle technikával elő lehet állítani:

  • Gyöngyözőbor: fognak egy bort, és szénsavval dúsítják.
  • Tankpezsgő/methode charmant: nagyüzemi körülmények között, nagy acéltartályokban készítik el a borból a pezsgőt, pár hét vagy hónap leforgása alatt.
  • Folyamatos/szovjet módszer: a részletek szupertitkosak, de a lényeg az, hogy a tankpezsgő gyártásához használt berendezéseket módosították úgy, hogy rekordidő alatt rekordmennyiségű pezsgőt állítsanak elő egy átfolyó rendszerben. A jó öreg Igrisztojét időtlen idők óta gyártják Magyarországon.
  • Asti: nem bort, hanem mustot zárnak nyomásálló acéltartályba, és félig erjesztik csak ki. Édes, alacsony alkoholtartalmú muskotály pezsgő. Nem hangzik túl biztatóan? Pedig világhírű.
  • Klasszikus eljárás/methode transvasée: 1,5l-es palackokban erjed és érik a pezsgő, majd összeöntik, szűrik és lepalackozzák a végleges, 7,5 dl-s üvegekbe.
  • Tradicionális eljárás/methode traditionelle: ahogy a szerzetesek anno kitalálták. A pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érik, mint amiben végül az asztalodra kerül. Csúcsszuper.

A gyöngyözőborról, a “szovjet” pezsgőről, az Astiról és a tankpezsgőkről itt tudsz bővebben olvasni. A palackos erjesztésű pezsgőket pedig kitárgyaltuk tavaly itt.

Járj utána!

Hidd el, van élet a Gálán túl! Könnyedén meg is győződhetsz róla. Ha a két ünnep között ráérősebb az életed, egy családiasabb és egy nagyszabású eseményt is ajánlunk, hogy kiművelődhess pezsgőügyben.

Pezsgőszakkör Újbudán

Ha információkra vágysz, és egyelőre még nem tudod, hogy is indulj neki a témának, várunk szeretettel a csütörtöki (dec. 29.) pezsgőszakkörre a Borháló Újbudába. 7 tételt kóstolunk meg, és közben meg is beszélünk minden fontos tudnivalót a konkrét példányokról is és az általuk képviselt stílusról is.

25-en férünk be, úgyhogy ha jönnél, jelentkezz be mielőbb! A részleteket itt találod.

Az év bulija: Borjour Buborék

Csak az jöjjön, aki tud élni! Nem kispályázunk. A Stefánia Palotában 28-án, szerdán rendezett sétáló kóstolón egy belépő áráért kóstolhatod végig a magyar mezőny nagy részét és neves külföldi pezsgőpincészetek termékeivel is megismerkedhetsz.

Gyönyörű a helyszín, a hangulat és a társaság páratlan, és akkor még nem is beszéltünk a jobbnál jobb pezsgőkről! Olyan nincs ugyanis, hogy valaki nem szereti. Legföljebb nem kóstolt még igazán jót. Itt megtalálhatod az igazit. Testben és lélekben ünneplőt öltve, fényárban és jókedvben koccinthatsz a legjobb pezsgőkkel. Ennél sikkesebb sétáló kóstoló nincs hazánkban, ezt bizton állíthatom.

A kiállító pincészeteket, pontos helyszínt, időpontot és a jegyárat itt találod.

Találkozunk?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik