Élet-Stílus

Meghalt a Heimlich-fogást kidolgozó orvos

Henry Heimlich büszke volt arra, hogy módszerével bárki életet menthet.

Meghalt Henry Heimlich amerikai orvos, aki kitalálta a róla elnevezett Heimlich-féle műfogást, azt az elsősegély-technikát, amit világszerte alkalmaznak félrenyelés esetén. Az orvos 96 éves volt, fia elmondta: néhány nappal korábban szívinfarktusa volt.

Csak az Egyesült Államokban emberéletek ezreit sikerült megmenteni Heimlich technikájának köszönhetően. A Heimlich-fogás lényege, hogy az elsősegélynyújtó a fuldokló mögé állva, két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, és a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréseli a tüdőt. Az így kiáramló levegő kilöki a félrenyelt dolgot.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Heimlich még idén májusban is maga alkalmazta a technikát, amikor az idősotthonban, ahol lakott, egy másik lakó rosszul lett.

Nemrég egy interjúban azt mondta: 1972-ben arról olvasott, hogy a félrenyelés évente halálesetek ezreit okozza, erre keresett megoldást. Két éven át dolgoztak egy kutatócsoporttal, mire sikerült olyan műveletet kidolgozni, amelyet a közegészségügyi hatóságok, a légitársaságok és a vendéglátóipari szövetségek is elfogadtak és alkalmaztak. Heimlich közismertté vált, tévéműsorokban is szerepelt.

A legjobb az egészben, hogy bárki menthet vele életet

– mondta az orvos. 2014-ben az akkor 83 éves Clint Eastwood is a Heimlich-fogást alkalmazta egy golfversenyen, amikor a versenyigazgató lett rosszul. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik