Élet-Stílus

A szakemberek szerint nem veszélyesek a koraszülöttekre a védőoltások

Sőt, kimondottan fontosak, mert veszélyes betegségeket lehet velük megelőzni.

A koraszülött csecsemőkre nem a védőoltások, hanem a fertőző betegségek jelentenek veszélyt

– közölte a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Perinatológiai Intenzív Centruma az MTI-vel. A szakemberek szerint különösen fontosak a fertőző betegségek elleni védőoltások a koraszülöttek és a kis súllyal született csecsemők számára, számos tanulmány szerint ugyanis sokuk szorul kórházi ápolásra, illetve veszti életét olyan betegségek miatt, amelyek védőoltással megelőzhetőek lennének.

Kocsis István osztályvezető szerint az egészségügyi dolgozók egy részében is él az a tévhit, hogy a koraszülöttek és a kissúlyú újszülöttek születési súlya, éretlenségi foka, izomtömege befolyásolja egy vakcina hatékonyságát, ezt azonban a tudományos kutatások nem támasztják alá. Az is közkeletű tévhit, hogy a koraszülöttek immunrendszere nem alakít ki elégséges immunválaszt az oltásra.

A szakorvosok azt javasolják, hogy minden stabil állapotú koraszülött a születési súlyára való tekintet nélkül, kronológiai életkorban – vagyis a születés óta eltelt idő szerint – ugyanazt az oltási sort kapja meg, mint a többi csecsemő. Példaként említették, hogy a gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni vakcina életmentő lehet, a rotavírus elleni védőoltás pedig súlyos szövődményektől mentheti meg a gyengébb immunrendszerű koraszülött csecsemőt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik