Élet-Stílus a világ egy fura hely

A tó, ami minden tavasszal egyszerűen eltűnik egy lyukban

Épp úgy, mintha csak egy óriási káddugót húznának ki az alján.

Az Egyesült Államok vadregényes fenyvesei és nyugodt nemzeti parkjainak turistamágneseiről írt ömlengésekkel oldalak ezreit tölthetnénk meg – így például a Yellowstone csodáival –, de az óriási országban úton-útfélen futhatunk természeti csodákba – ilyen például a nyugati part mentén Kanadából egészen Észak-Kaliforniáig futó, 1200 kilométer hosszú Cascade-hegység, melynek része például az elmúlt negyven évben kétszer is kitört Mount St. Helens vulkán, síparadicsomjai pedig minden télen kalandvágyó családok tízezreivel telnek meg.

16487352629_8009f87cd5_k

Ma ezek egyike, a Hoodoo Ski Resort közelében húzódó apró tavat, a beszédes nevű Lost Lake-et (=Elveszett tó) nézzük meg közelebbről, hiszen a hegyekből leomló víztömegeknek köszönhetően az az esős hónapokban mintegy fürdőkádként telik meg, a tavaszi hónapokban viszont egy apró, mindössze két méter széles lyukon át az összes vize eltűnik – épp úgy, mint mikor otthon kihúzzuk a fürdőkád dugóját.

A jelenségre egyelőre nincs egyértelmű magyarázat, de a geológusok jó része egyetért abban, hogy a tó egy tizenkétezer éve kialakult vulkáni oldalkürtő, a víz pedig lassan a tíz kilométernyire lévő Clear Lake-be szivárog át.

Az Atlas Obscura nyomán, fotó: Peter Roome

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik