Élet-Stílus

A brit nők elleni gyilkosságok legnagyobb részét volt partnerük követi el

Hatékonyabb védelmet követelnek azoknak a nőknek, akik elhagyják erőszakos társukat.

Angliában és Walesben 2009 és 2015 között 936 gyilkosságot követtek el férfiak nők ellen, ebből mintegy hatszáz esetben az áldozat aktuális vagy volt partnere volt az elkövető – derül ki a nők elleni erőszak ellen küzdő két brit szervezet, a nia és a Women’s Aid tanulmányából, melynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra. A partner által elkövetett gyilkosságok háromnegyede a különválás utáni egy éven belül történt.

A Women’s Aid vezérigazgatója, Polly Neate szerint olyan magas számokról van szó, hogy semmiképpen nem lehet elszigetelt esetekről beszélni. A kutatást készítő szervezetek ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendőrségnek többet kellene tenniük azon nők védelméért, akik elhagyták erőszakos társaikat.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai azt mutatják, hogy világszerte a nők egyharmada szenved el fizikai vagy szexuális erőszakot férfitól az élete során. Polly Neate szerint Angliában és Walesben az elmúlt évek során nem változott a gyilkosságok száma, noha 2014-ben egy független jelentés már kritizálta, hogy a rendőrség nem lép fel elég határozottan a családon belüli erőszak áldozatainak érdekében.

A gyilkosságok fennmaradó egynegyedét olyan személyek követték el, akik az áldozattal nem álltak közvetlen kapcsolatban, de ebbe beleértendőek a munkatárs vagy szomszéd által elkövetett gyilkosságok is.

Novemberben tartották világszerte a nőkkel szembeni erőszak elleni világnapot, melynek keretében Magyarországon is voltak rendezvények és demonstrációk. Hazánkban annak szükségességére hívták fel a figyelmet, hogy a törvényhozásnak ratifikálnia kellene az isztambuli egyezményt, amely jogi eszközöket biztosítana a családon belüli erőszak áldozatainak hatékony védelmére. (Thomson Reuters Foundation)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik