Közélet

A nők elleni és családon belüli erőszak áldozataiért tartanak felvonulást

Rendezvénysorozat kezdődik pénteken, mellyel a döntéshozókat is szeretnék emlékeztetni a felelősségükre.

Zéró tolerancia a nők elleni erőszakkal szemben – ez az üzenete a pénteken kezdődő 16 Akciónapnak. A nemzetközi kampánysorozat keretében Budapesten is lesznek rendezvények, köztük szombaton a Néma Tanúk felvonulás.

A NANE Egyesület közölte: a cél, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, és az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak. Emellett

emlékeztetik a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért.

A magyarországi akciók kiemelt eleme az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának sürgetése. Megjegyzik: az Európa Tanácsban 2011-ben elfogadott egyezmény nagy előrelépés a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolásáért folytatott harcban, és örvendetes, hogy 2014-ben is aláírta, de azóta sem került sor olyan lépésre, amely jogilag kötelezővé tenné a dokumentumban foglaltakat.

Szombaton felvonulás

Szombaton 14 órától az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán megrendezett eseményen megemlékeznek az elmúlt egy évben családon belüli erőszak következtében megölt áldozatokról. 15 órakor az Egyetem térről a Parlament elé vonulnak a résztvevők.

Horváth Éva, a NANE Egyesület tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált, reprezentatív kutatása szerint

Magyarországon milliós nagyságrendű a nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak áldozatainak száma.

A párkapcsolati erőszak hosszabb idő – akár évek vagy évtizedek – alatt kialakuló, fokozatosan súlyosbodó jelenség, azonban számtalan beavatkozási lehetőség van a tragikus végkifejlet előtt.

A tragédiák megelőzhetőek lennének, ha az áldozatok és az elkövetők környezete, a rokonok, barátok, kollégák, valamint különösen az illetékes hatóságok, intézmények nem hunynának szemet

– figyelmeztetett Horváth Éva, hozzátéve, hogy az Isztambuli Egyezmény mielőbbi ratifikálása és végrehajtása biztos alapot, világos iránymutatást adna a hatékony és szakszerű beavatkozáshoz.

A kampányról és a programokról a Facebookon találhatók további információk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik