Élet-Stílus

Van egy rossz hírünk: az öt másodperces szabálynak lőttek!

A tudósok kutatnak, mindig rájönnek újabb és újabb összefüggésekre, megcáfolják, amit tavaly mondtak, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket. Ezek 2016 legnagyobb egészségügyi helyesbítései.

A BMI testtömegindex használhatatlan

Ha eddig azt hitted, hogy király és legfőképp makk egészséges vagy csak mert a BMI indexed (kg/m2) 20 alatt van, akkor el kell szomorítanunk, mert úgy fest, nagyot tévedtél. De vigasztaljon, hogy nem csak te, hanem a táplálkozáskutatók is. Egy új tanulmány szerint ugyanis ez a mérés nem a legpontosabb mutatója az általános egészségi állapotnak.

Janet Tomiyama a tanulmány vezetője a rendelkezésre álló kardiometabolikus egészségügyi adatok (még pontosabb képe az általános egészségnek, ami méri a vérnyomást, a koleszterint, a vércukrot, vizsgálja az inzulin rezisztenciát, a vérzsírszintet, és a szervezetben előforduló gyulladásokat) alapján azt mondja,

hogy a BMI rosszul sorolta be közel 75 millió amerikainak az egészségi állapotát, ami azt eredményezte, hogy rendkívül megnővekedtek az egészségügyi ellátás költségei.

A vajjal nincs nagy baj, a cukor a sátán gyermeke

Az elmúlt évek kétségkívül a zsírok nagy visszatérése volt. A TIME magazin közzétett egy anyagot arról, melyben azt hangsúlyozta, hogy a vaj jobb, mint a cukor, de rosszabb mint az olíva olaj, mármint egészségügyi szempontból. A New York Times pedig arról közölt leleplező cikket, hogy a hatvanas években a cukoripar hogyan fizette le a tudósokat, hogy a cukorról a zsírokra terelje a felelősséget a szívbetegségek kapcsán. Jelenleg az American Heart Association (béna fordításban Amerikai Szív Társaság) arra figyelmeztet, hogy a hozzáadott cukorban gazdag táplálkozás jelentősen megnöveli a szívhalál kockázatát. Ennyike.

Az áfonyalé nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket

A közhiedelemmel ellentétben, boltok polcain kacsingató áfonyalé teljesen hatástalan a húgyúti fertőzések megelőzésében. (Bár őszintén szólva nem tudjuk, ki gondolta, hogy hatásos…) Az áfonyában valóban vannak olyan vegyületek, amik segítenek a bakteriális fertőzések elkerülésében, de az áfonyalé nem tartalmazza ezeket megfelelően magas koncentrációban.

Ahhoz, hogy egy fikarcnyit is érjen, naponta egy liter áfonyalét kellene elfogyasztani.

Az öt másodperces szabálynak annyi

Hát, már tényleg semmi sem szent?? Pedig annyira hittünk benne! A Rutgers egyetem kutatói különböző ételeket vizsgáltak többféle felületre leejtve, különböző időtartamban, egy másodperctől 5 percig. Bár a kísérlet eredményei nyíltan nem cáfolták az öt másodperces szabályt, de arra jutottak, hogy a nagyobb nedvességtartalmú élelmiszerek azonnal megfertőződnek bacilusokkal.

via FoxNews

Ajánlott videó

Olvasói sztorik