Élet-Stílus

Meghalt, de gyereket szült, életeket mentett

magzat (magzat, )
magzat (magzat, )
Három éve egy hónapok óta agyhalott nő adott életet kisbabájának, aki biológiai inkubátorként használta édesanyja testét.

2013-ban ezen a napon a világon egyedülálló orvosi teljesítményt jelentettek be a Debreceni Egyetemen. Egy agyvérzés miatt 15 hetes magzattal kórházba került, a jog szerint halottnak számító nő gyerekét sikerült megmenteni.

Ennyi a száraz hír, de ennél jóval drámaibb, emberibb az agyhalott asszony története, aki gyereket szült és életeket mentett. Mint annak idején beszámoltunk róla, a 31 éves asszony várandóssága 15. hetében kapott agyvérzést. Azonnal megműtötték, agykamrájába csövet helyeztek, hogy csökkentsék a nyomást, leengedjék a vért. A műtét sikerült, agyműködése mégis leállt. Agyhalott volt, de szívműködését fenntartották, mesterségesen lélegeztették, szervfunkcióit támogatták.

Jogi és morális dilemma volt, mi történjen a gyerekkel, aki – miután a család kérte, hogy mentsék meg –, gyakorlatilag biológiai inkubátornak használta édesanyja testét, egészen születésig. 

A magzat az ultrahangos felvételeken aktívan mozgott, szépen fejlődött. Mivel az édesanyát az orvosok már nem tudták megmenteni, az egyetlen, akiért küzdeni lehetett az a gyermek volt. A Debreceni Egyetem orvosai előtt a lehetetlennel határos feladat állt: fenntartani az agyhalott anya szervezetének működését, közben felnevelni az anyaméhben a magzatot, amíg életképesen megszülethet.

A gyermeket végül a terhesség 27. hetében, 2013 júliusában császármetszéssel emelték ki agyhalott édesanyjából.

A császármetszés után két lehetőség volt: megszüntetik az anya lélegeztetését és vérkeringésének támogatását, mire megáll a szíve. A másik, hogy szerveit szétosztják, amivel életeket menthetnek. Az orvosok és a családtagok közösen döntöttek utóbbi mellett. A máját, a két veséjét, a hasnyálmirigyét és a szívét eltávolítottak a testéből, és felajánlották átültetésre. Az öt szervből kettőt ugyanaz a beteg kapta.

A csoda megismétlődött

Két éve, májusban egy 24 hetes magzattal várandós asszony került a Semmelweis Egyetemre. Szívinfarktust kapott, újra kellett éleszteni. Sikerült stabilizálni az állapotát, a keringésleállás okozta agyi károsodás azonban visszafordíthatatlannak bizonyult. A család egyetértésével a kismama életfunkcióit speciális terápiával fenntartották a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán a gyermek megszületése érdekében. A baba két és fél hónap után császármetszéssel jött világra egy kifejezetten erre az alkalomra felálló, különlegesen felkészült orvos csapat segítségével. A baba 2300 gramm súllyal született, koraszülött, de állapota stabil. A család több részletet nem kíván nyilvánosságra hozni.

Óriási szakmai siker

Az eset különlegességét orvosilag az adja, hogy a világon alig néhány hasonlóról számoltak be. Az orvoscsoport vezetője, dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója akkor azt mondta: az eset szakmailag különlegesen nagy sikernek számít, hiszen meg tudták óvni a kismamát és a magzatot a fertőzésektől, a magzat fejlődése megfelelő ütemben zajlott, és a kezelésnél további komplikáció nem lépett fel.

Mindehhez az ápolók gondos és odaadó munkája is nagymértékben hozzájárult – tette hozzá az igazgató. Bár az ellátás az intenzív osztályon zajlott, a sikert számos szakterület együttműködése hozta. Az orvos csapatban az intenzív osztály személyzetén kívül kardiológusok, nőgyógyászok, belgyógyászok, neonatológusok is részt vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik