Belföld

Orvosi csoda Budapesten: agyhalott nő babáját segítették világra

Szívinfaktust kapott a várandós nő, akit újra kellett éleszteni. A Semmelweis Egyetem orvoscsoportja óriási bravúrt hajtott végre.

Idén májusban egy 24 hetes magzattal várandós asszony került a Semmelweis Egyetemre. Szívinfarktust kapott, újra kellett éleszteni. Sikerült stabilizálni az állapotát, a keringésleállás okozta agyi károsodás azonban visszafordíthatatlannak bizonyult – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

A család egyetértésével a kismama életfunkcióit speciális terápiával fenntartották a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán a gyermek megszületése érdekében. A baba két és fél hónap után császármetszéssel jött világra egy kifejezetten erre az alkalomra felálló, különlegesen felkészült orvos csapat segítségével. A baba 2300 gramm súllyal született, koraszülött, de állapota stabil. A család több részletet nem kíván nyilvánosságra hozni.

Óriási szakmai siker

Az eset különlegességét orvosilag az adja, hogy a világon alig néhány hasonlóról számoltak be. Az orvoscsoport vezetője, dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója elmondta: az eset szakmailag különlegesen nagy sikernek számít, hiszen meg tudták óvni a kismamát és a magzatot a fertőzésektől, a magzat fejlődése megfelelő ütemben zajlott, és a kezelés során további komplikáció nem lépett fel.

Mindehhez az ápolók gondos és odaadó munkája is nagymértékben hozzájárult – tette hozzá az igazgató. Bár az ellátás az intenzív osztályon zajlott, a sikert számos szakterület együttműködése hozta. Az orvos csapatban az intenzív osztály személyzetén kívül kardiológusok, nőgyógyászok, belgyógyászok, neonatológusok is részt vettek.

Egy életből öt élet 

Nemrég Debrecenben is volt egy hasonló eset: egy ottani klinikán hónapok óta agyhalott nő adott életet kisbabájának tavaly júliusban. Az asszony családja beleegyezett, hogy kivegyék öt szervét, és azokat szervátültetésre váró betegek kapták.

A 31 éves asszony várandóssága 15. hetében kapott agyvérzést. Agyhalott volt, de szívműködését fenntartották, mesterségesen lélegeztették, szervfunkcióit támogatták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik