Élet-Stílus

A patkányok is nevetnek, ha csikizik a hasukat

patkany(1)(2)(960x640).jpg (patkány, )
patkany(1)(2)(960x640).jpg (patkány, )

Nem sokkal azután, hogy egy csodálatos videóból megtudtuk, hogy a gibbonok ugyanúgy undorodnak a patkányoktól, mint az emberek, kiderült az is, hogy a patkányok épp úgy élvezik a hascsiklandozást, mint az emberek egy jelentős része.
Most látott napvilágot az a tanulmány, mely szerint

a patkányok tényleg röhögcsélnek, ha a hasukat csikizik – de csak akkor, ha egyébként is jókedvük van.

Erre úgy jöttek rá, hogy tényleg a hátukra fordították a rágcsálókat, és a kutatók kesztyűs kézzel, de jó alaposan megcsiklandozták őket. A patkányok vidáman viháncoltak, és olyan, az emberi füllel nem hallható hangot adtak ki, mely az emberi nevetéssel azonosítható.
Közben persze figyelték az agyműködésüket is, ami szintén azt igazolta, hogy az emberekhez nagyon hasonló módon érzik magukat csikizés közben. Ahogy az emberek, úgy a patkányok is csak akkor voltak fogékonyak a bolondozásra, ha egyébként is jó volt a hangulatuk. Azok az állatok, akiket például túl magas felületen csikiztek, idegesek voltak, így a csiklandozást sem élvezték annyira – ez szintén az agyuk által adott jelzésekből volt kikövetkeztethető. Bár nemcsak a hasukat csikizték, úgy tűnik, ezen a területen élvezték a legjobban.
A kutatás egy német csoport végezte Dr Michael Brecht vezetésével, és a Science című tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket.

via

Ajánlott videó

Olvasói sztorik