Élet-Stílus

Elképesztően enyhe ítélet bosszúpornó miatt: egy nő volt az elkövető

Meglepően enyhe ítéletet kapott a bíróságon Kaylea Reid, az a 26 éves szociális munkás, akit bosszúpornó terjesztésével vádoltak meg, amiért meztelen fotókat osztott meg volt főnökéről a legnagyobb közösségi portálon, miután elveszítette az állását.

A nő az Affinity Trust nevű, tanulási nehézségekkel küzdő emberekkel foglalkozó segélyszervezetnél dolgozott, amikor közelebbi viszonyba került a közvetlen felettesével, Robert Page-dzsel, miután szakított a barátjával.

Az ipswichi bíróságon elhangzott, hogy Reid két fotót posztolt annak a szerszámos cégnek a Facebook-oldalára, amit Page újdonsült felesége vezet. A nő elismerte, hogy a privát szexképeket a volt főnöke beleegyezése nélkül hozta nyilvánosságra.

Bár a törvény értelmében Reid akár két év letöltendő börtönbüntetést is kaphatott volna, a bíró mindössze hathavi próbaidőre ítélte, emellett 20 font (nem egészen hétezer forint) pótilletéket kell befizetnie. A bíróság nem ítélt meg kártérítést a sértettnek, amit Page „provokatív” viselkedésével indokoltak.

A tárgyalóteremben kiderült, hogy Reidet szorongással és depresszióval kezelték, amikor tavaly novemberben elkezdett a karitatív szervezetnél dolgozni. Aztán márciusban, amikor a nő szakított a barátjával, sokszor sírta ki magát a főnöke vállán. Page flörtölni kezdett a nővel, egyre gyakrabban váltottak üzeneteket a WhatsApp alkalmazáson keresztül, és fotókat is küldtek egymásnak.

Ezek után két dolog történt: Reid elveszítette az állását, Page pedig megházasodott. A férfi azonban még az esküvője után is azt írta a volt alkalmazottjának, hogy bárcsak őt vette volna el. Reid egy ponton rájött, hogy bolond, naiv és mindvégig kihasználták. Ekkor posztolta haragjában a fotókat. Az ügyvédje szerint a nőt sokkal jobban megviselte az eset, mint a sértettet.

Tavaly áprilisban vezették be a bosszúpornó-ellenes törvényt az Egyesült Királyságban. Azóta számít bűncselekménynek valakiről a beleegyezése nélkül, szexuális tartalmú, pornográf felvételeket közzétenni. Eddig több mint 200 embert ítéltek el ilyen ügyekben Nagy-Britanniában, mindannyian férfiak voltak.

Ahogy arról akkor beszámoltunk, az első britet jóval a törvény megalkotása előtt ítélték el bosszúpornó miatt. A 21 éves Luke Kinget, egy 1997-es, zaklatás elleni védelemről szóló törvény alapján, három hónapra rács mögé küldték 2014 novemberében. King, mielőtt tényleg megtette volna, többször megfenyegette a volt barátnőjét, hogy nyilvánosságra fogja hozni a meztelen fotóit. A lány a rendőrség segítségét kérte, akik közölték Kinggel: nagy bajban lesz, ha beváltja a fenyegetését. A fiatalember mégis megtette.

(Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik