Élet-Stílus a világ egy fura hely

A világ legrosszabb ötletének tűnik, pedig óriási biznisz az araboknak homokot eladni

A legtöbb olvasónknak valószínűleg dereng a városi legenda, melyben egy élelmes ügynök (egyes források szerint egyenesen a Lehel Hűtőgépgyáré!) hűtőket sózott rá az eszkimókra. A Hogyan adna el egy hűtőt egy eszkimónak? kérdés az elmúlt évtizedekben világszerte felbukkant az állásinterjúkon, (az eszkimónak nem is kell hűtő nem a helyes válasz, hiszen a sarkvidéken minden kellemetlenül gyorsan betonkeménnyé fagy, a gép viszont legalább állandó hőmérsékleten tartja az ételeket) hogy a munkáltató ezzel győződjön meg a jelölt gondolkodásmódjáról, és tesztelje a képességeit.

Ennél egy fokkal valódibb, de minimum ugyanannyira meglepő kérdés lenne azonban a

Hogyan adna el homokot egy sivatagos országnak?,

hiszen a globális homokpiacon immár évi közel 90 milliárd dollár, azaz 2453 milliárd forint mozog, ez pedig még gombóc sztracsatellafagyiból is soknak hangzik.

Na ez itt mind rossz homok
Na ez itt mind rossz homok

Igen, jól olvasták: a jókora tartalékkal rendelkező országok szép lassan átlapátolják a homokot a Közel-Keletre – Ausztrália a dubaji építkezésekhez például évi több tonnával járul hozzá, Németország a szaúdi uralkodóházat látja el, de előfordulnak a maffia által egy éjszaka alatt lecsupaszított homokos partok is, hiszen a közel-keleti homok egyszerűen

túl finom ahhoz, hogy nagyszabású építészeti csodák építéséhez használják,

így az elképzelhetetlenül gazdag országok egyszerűen importálnak egy hajónyit, ha épp egy újabb, pár száz méteres torony építéséhez van kedvük.

Fotó: Tom Olliver, Brian Wu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik