Élet-Stílus

“Pokoli, és nem akar abbamaradni” – folyamatosak az utórengések Olaszországban

Több mint 1100 utórengést regisztráltak a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgást követően, ezek közül 240 3-4-es erősségű volt, 19 pedig 4-5-ös - írta keddi közleményében az olasz geofizikai és vulkánkutató intézet (INGV).

Az eddigi legerősebb, 4,8-as utórengés kedd délelőtt 9 óra körül történt. Az erőteljes utólagos földmozgások miatt több épületben keletkezett kár.

Pokoli, és nem akar abbamaradni

– panaszolta Marco Rinaldi, Ussita polgármestere, akinek városát több rengés sújtotta az elmúlt hetekben.

Norcia, 2016. október 30. Épületomlásban összeroncsolódott autó áll a kõtörmelék mellett a közép-olaszországi Norciában 2016. október 30-án, miután a reggeli órákban Richter skála szerinti 6,5-ös erõsségû földrengés rázta meg a térséget. A földmozgás miatt, amelynek epicentruma Norcia és a tõle 20 kilométerre, északra fekvõ Preci között 10 kilométeres mélységben volt, súlyos károk keletkeztek és többtucatnyian megsérültek. Október 26-án három nagy erejû földrengés pusztított Olaszország középsõ régiójában. (MTI/EPA/Matteo Guidelli)
(MTI/EPA/Matteo Guidelli)

Castelsantangelo sul Nerában jelentős anyagi károkat okozott a földmozgás.

Minden összedől errefelé

– jellemezte a helyzetet Mauro Falcucci városvezető.

Ami pedig nem dőlt még össze, az instabil. A város olyan, mintha végigment volna rajta egy úthenger.

Szatellitfelvételek tanúsága szerint a föld helyenként 70 centiméterrel emelkedett ki vagy süllyedt meg a rengés epicentrumának közelében.

Meglehetősen szokatlanok az ekkora eltérések

– mondta Marco Ferrazzoli, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) szóvivője.

Norcia, 2016. október 30. Romba dõlt a Szent Ferenc-templom a közép-olaszországi Norciában 2016. október 30-án, miután a reggeli órákban Richter skála szerinti 6,5-ös erõsségû földrengés rázta meg a térséget. A földmozgás miatt, amelynek epicentruma Norcia és a tõle 20 kilométerre, északra fekvõ Preci között 10 kilométeres mélységben volt, súlyos károk keletkeztek és többtucatnyian megsérültek. Október 26-án három nagy erejû földrengés pusztított Olaszország középsõ régiójában. (MTI/EPA/Matteo Guidelli)
(MTI/EPA/Matteo Guidelli)

Összehasonlításképpen: az augusztus 24-ei, 6,1-es olaszországi földrengés függőleges irányban maximum 18 centiméterrel mozdította el a föld felszínét.

Norcia, 2016. október 30. Tûzoltók kísérnek egy kerekesszékes idõs nõt az utcán a közép-olaszországi Norciában 2016. október 30-án, miután a reggeli órákban Richter skála szerinti 6,5-ös erõsségû földrengés rázta meg a térséget. A földmozgás miatt, amelynek epicentruma Norcia és a tõle 20 kilométerre, északra fekvõ Preci között 10 kilométeres mélységben volt, súlyos károk keletkeztek és többtucatnyian megsérültek. Október 26-án három nagy erejû földrengés pusztított Olaszország középsõ régiójában. (MTI/EPA/Matteo Crocchioni)
(MTI/EPA/Matteo Crocchioni)

Harminchat éve nem mértek a jelenlegihez hasonló pusztító erejű földrengést Olaszországban. A vasárnap reggeli földmozgás epicentruma az umbriai Norcia közelében volt az ország középső részén. A természeti csapásnak nem volt halálos áldozata, nem úgy mint az augusztus 24-ei, 6,1 erősségű földmozgásnak, amely 298 emberéletet követelt a jelenlegi események helyszínétől csupán 55 kilométerre található Amatrice, Accumoli és Arquata del Tronto térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik