Élet-Stílus

Bayeux: a világ első képregénye megér egy utazást

Ha valaki Párizs mellett valami igazán szépet szeretne látni Franciaországban, jó ötlet Normandia felé venni az irányt. A régió szépséges vidéke és történelmi városkái millió számra vonzzák a turistákat, így nem csoda, hogy mára ez az ország második leglátogatottabb térsége.

Már írtunk Rouenről, melynek középkori negyede és fagerendás házai egyenesen Jeanne d’Arc korába repítenek vissza. Innen nem messze található a Normandia kivételes örökségét őrző kis 14 ezer fős település, Bayeux.

A szépséges, romantikus városkában szinte minden épségben maradt 1944-ben, mert ezt tudták először visszafoglalni a szövetségesek. Itt mondott beszédet de Gaulle is, amire az itteniek nagyon-nagyon büszkék. Bayeux belső utcái olyanok, mint egy kis ékszerdoboz belső fiókjai. Újabb és újabb csoda bukkan elő, bármelyikbe sétálunk.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A belváros közepén, a helyi turisztikai hivatal épülete mellett egy régi malomkerék működik, körülötte jó állapotban megmaradt régi házak, macskaköves sétálóutcák, csipkeverő műhelyek, sok virág. Ez a település már az ókorban is lakott volt, szépséges épületei és modern golfpályái mellett valami egészen mással is büszkélkedhet, ami világhírűvé tette. Itt őrzik Franciaország egyik legismertebb történelmi emlékét, a bayeux-i falikárpitot.

Fotó: Bayeux turisztikai hivatal
Fotó: Bayeux turisztikai hivatal

A világ első képregénye

Évszázadokig a normandiai gótika kiemelkedő példájaként szolgáló Notre Dame katedrálisban őrizték azt a szőnyegcsodát, amelyet ma külön múzeumban őriznek (Tapisserie). A bayeux-i falikárpit Anglia elfoglalását ábrázolja. A 11. században készült, 1070 és 1080 között. Gyapjúfonallal, öt szín nyolc árnyalatával hímezték ki száröltéssel és lapos hímzéssel. Eredetileg 70 m fölött volt a hosszúsága, de egy része elveszett. Feltételezik, hogy a hiányzó rész Hódító Vilmos királlyá koronázását ábrázolta. A szőnyeg elkészítése valószínűleg 10 évig tartott. Az alkotók közel 75 különálló jelenetben képregényszerűen jelenítették meg az 1064 és 1066 közötti évek történéseit: beszámoltak Hódító Vilmos bretagne-i hadjáratáról, a Hódító Vilmos és Hitvalló Edward közötti szövetségről, Harold hitszegéséről, a hadi előkészületekről, a Csatornán való átkelésről és a hastingsi csata lefolyásáról. A bayeux-i falikárpit az első fennmaradt “képregénynek” is szokták hívni, értéke felbecsülhetetlen.

Fotó: Bayeux turisztikai hivatal
Fotó: Bayeux turisztikai hivatal

A normandiai partraszállás nyomában

Ki ne emlékezne rá, hogy Normandia partjain a világtörténelem egyik legfontosabb napja zajlott 1944. június 6-án? A normandiai partraszállás a második világháború legkomolyabb hadművelete volt, melynek során a szövetséges csapatok partra szálltak a náci Németország által megszállt Normandiában, új nyugati frontot nyitva a háborúban. A legendás partszakasz mindössze tíz kilométerre fekszik Bayeux-től, s a környéken számos emlékhely, múzeum állít emléket 1944-nek.

Fotó: Bayeux turisztikai hivatal
Fotó: Bayeux turisztikai hivatal

Kóstolni kötelező

Franciaország híres a jó minőségű ételekről, családi pékségekről, magas szintű gasztronómiáról. Mindez természetesen Bayeux-ben is tetten érhető. Lépten-nyomon házi készítésű finomságokba botlik az ember: a pékségek, cukrászdák friss és ropogós áruinál csak a helyi tejkaramell a finomabb. És persze ott vannak a remek éttermek is, mi a L’Angle Saint Laurent nevű családi vendéglőt ajánljuk a minőségi gasztronómia kedvelőinek.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik