Élet-Stílus

Rouen: felfedezni hív Jeanne d’Arc városa

Mesebeli középkori belváros, vikingek, finom sajtok, Jeanne d’Arc megelevenedő története - mindez egyórányira Párizstól, Rouen városában Franciaország északnyugati részén, a Szajna partján.

Normandia Franciaország második leglátogatottabb régiója, mégis méltatlanul kevés szó estik róla itthon. Az északi térség fővárosa, Rouen másfél órás autóúttal érhető el Párizsból, busszal és vonattal egy óra alatt is megközelíthető. Ez az egyetlen olyan település az országban, amelyet „ville-musée”, azaz múzeumváros néven emlegetnek. A Notre-Dame katedrális, a gótikus templomok, a fagerendás, normann házakkal teli óváros, a nagy óratorony, a sétálóutcák, a múzeumok, és történelmi emlékhelyek turisták millióit vonzzák.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Asszonyok szíve

A történelmi mag szűk utcáin sétálva százszámra találni hangulatos kis kávézókat, éttermeket, családi pékségeket, régiségkereskedéseket, hangszerkeszítő műhelyeket, ritka művész butikokat. A belvárosban fedett piac is működik, ahol egész nap helyi termelők kínálják a friss portékáikat. Almatermelő vidék révén sok almából készült specialitást árulnak, ezek közül a legfinomabb talán a roueni almabor, vagy alma cider. Aki szerencsés, még egy farmra is ellátogathat a város közelében, ahol testközelből nézheti meg a cider készítését. Normandia másik különlegessége a neufchatel nevű nemespenésszel érő, kellemesen lágy, krémes textúrájú, jellegzetes szív alakú tradicionális sajtféleség, melynek hagyománya egészen a 6. századig nyúlik vissza. A legenda szerint az asszonyok saját szívüket formázták meg a sajtban harcba induló férjeiknek.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Jeanne d’Arc-ról beszélnek a falak

Az „orléans-i szűz”, katolikus szent, francia nemzeti hős parasztlányként látta meg a napvilágot. A százéves háború idején vezette a francia nép felszabadító harcát az angolok ellen, több meghatározó győzelmet aratott, amelyek megfordították a háború kimenetelét. A burgundok fogták el és adták az angolok kezére, majd az egyházi törvényszék elítélte és 19 éves korában máglyán megégették Rouen városában. Jeanne d’Arc kivégzésének színhelyén most egy hatalmas, 20 méter magas betonkereszt áll. A hősnő útján járva a városban megtekinthető rabságának és szenyvedésének több színhelye, valamint egy tavaly nyílt múzeum is, ahol érdekes multimédiás túrán elevenedik fel a látogatók előtt az „orléans-i szűz” élete. A Rouen érseki palotájában épült múzeumban még láthatók annak a teremnek a romjai, amelyben az egyházi bíróság 1431-ben eretnekségért máglyahalálra ítélte, majd 25 évvel később rehabilitálta Jeanne d’Arcot. A 1000 négyzetméter területű múzeum, amelyet Szent Johanna történetével foglalkozó tudományos szakértők bevonásával terveztek, 3D filmek segítségével “beszélteti a falakat”: a felvételeken mintegy húsz színész játssza el a posztumusz per tanúit.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Múzeumok városa

Rouen számos különleges múzeumnak ad otthont. Jeanne d’Arc múzeuma mellett kerámia múzeum, kovácsoltvas múzeum, óratorony múzeum, régiség múzeum, oktatási múzeum, folyami és tengeri hajózás múzeum, valamint a francia drámaíró, Pierre Corneille szülőházában berendezett Corneille múzeum is működik itt. Érdekes látnivaló a 2014 végén nyílt Panorama XXL látványközpont is, amely 360°-os óriási panorámaképeivel igazi idő- és világutazás illúzióját kínálja. Minden gyűjtemény a maga nemében egyedi, érdemes időt szánni a felfedezésükre. Persze az sem jár rosszul, aki a kultúrsokk helyett könnyedebb kikapcsolódásra vágyik: már a mesebeli középkori belváros többszázéves rusztikus épületei, katedrálisa, gótikus templomai között sétálva is egy hatalmas múzeumban érezheti magát az ember.

Fotó: Rouen Normandy Tourism / JFLange
Fotó: Rouen Normandy Tourism / JFLange

Az impresszionizmus hazája

Rouen egyike azoknak a helyszíneknek, amelyek számos impresszionista festőt inspiráltak munkájuk során. A katedrális, a kikötő, a szűk belvárosi utcák, a természeti értékek olyan nagy művészeknek adtak témát mint Claude Monet. Rouen szépművészeti múzeumában számos eredeti impresszionista festmény megtekinthető. Az állandó gyűjtemény mellett a minden évben megrendezésre kerülő Normandiai Impresszionista fesztivál kínál csemegét a műfaj kedvelőinek. A rendezvény legutóbb már 1,8 millió turistát vonzott a régióba a sokrétű kiállításokkal, koncertekkel és kulturális rendezvényekkel. Sőt, az impresszionizmus után érdeklődő lelkes amatőrök még festőtanfolyamokon is részt vehetnek Rouenben.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik