Élet-Stílus
(FILES) This file photo taken on February 24, 2016 shows the "Facebook"-logo on the sidelines of a press preview of the so-called "Facebook Innovation Hub" in Berlin.
Facebook on October 3, 2016 launched a new online "Marketplace" allowing members of the huge social network to buy and sell with each other. The new feature puts Facebook squarely in competition with local online selling platforms led by Craigslist.
 / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

Bosszúpornó: bírósági ügyek tucatjára számíthat a Facebook

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2016. 10. 10. 17:08

Lavinát indíthat el egy belfasti történet. Egy 14 éves lány meztelen fotóját folyamatosan újraposztolja volt barátja a Facebookon, a közösségi oldal viszont csak annyit tesz, hogy törli a képet, de nem blokkolja végérvényesen. Ha a bíróság is kimondja, hogy ezzel hibát követtek el, akkor panaszdömping következhet a korábbi hasonló eljárások miatt.
Korábban a témában:

Paul Tweed ügyvéd szerint bár még nem született ítélet, már most több olyan ember megkereste őt, akiken hasonló módon, meztelen képeikkel álltak bosszút.

Nemcsak a Facebook, de a többi közösségimédia oldal is “veszélyben” van, ha hasonló gyakorlatot folytattak. Úgy gondolom, ez egy valós probléma, amivel hamarosan szembe kell nézniük

– mondta.

Nemcsak felelőtlenség, és sajnos nem is egyedi

Pár nappal ezelőtt egy bíró elutasította a Facebook arra irányuló kérelmét, hogy ejtsék az ügyet. A lány szülei elmondták, a képet egyébként zsarolással szerezte meg a bosszúálló ex. A közösségi oldal ügyvédje szerint ők helyesen jártak el azzal, hogy minden egyes értesítésük után levették a szóban forgó képet, ugyanakkor még nem blokkolták azt. Többek között egy európai irányelvre hivatkoztak, ami lehetővé teszi nekik, hogy a hatalmas mennyiségű adat helyett “utólag” intézkedjenek – ha ezt gyorsan megteszik, védve vannak.

Ez is bizonyítja, milyen vékony a határvonal a cenzúra és a védelem, illetve a nyitottság és a felelősség(vállalás) között.

És itt nem arról van szó, hogy valaki felelőtlen volt, képeket küldözgetett, és későn kapott észbe: október elején például egy olasz lány öngyilkos lett annak ellenére, hogy sikerült az összes keresőből és a Facebookról is eltüntetnie a róla készült kompromittáló fotókat. Pár héttel korábban a Facebook eltávolította a napalmtámadás elől rohanó meztelen kislányt Tom Egeland oldaláról, és ugyanígy járt el akkor, amikor a norvég miniszterelnök szolidaritásból újra megosztotta. A közösségi oldal tagjai minilázadást tartottak, aminek köszönhetően a vezetők meg is hátráltak.

Nagyon nehéz döntéseket hozunk, és nem mindig helyesen

– mondta el Sheryl Sandberg, a cég ügyvezető igazgatója azután, hogy végül engedtek a nyomásnak, és most már szabad posztolni a híres fotót. Az ilyenek ellen egyébként hatékonyan lehet küzdeni a Microsoft PhotoDNA nevű alkalmazásával, amivel létrehozhatjuk a fénykép digitális ujjlenyomatát, és amivel megakadályozhatjuk, hogy újra felbukkanjon az oldalon.

Nem a Facebookkal van a baj

Hanem a bosszú ilyesfajta intézményével, és azokkal az oldalakkal, amik gyűjtik az ilyen fotókat, írja a Guardian. Ráadásul az egy dolog, hogy – miután jelentették őket -, a Facebook elvátolítja ezeket a képeket, de rendkívül gyorsan továbbterjednek, a nevenincs oldalakat pedig nehéz elérni a törlési igénnyel.

Felmerül a kérdés: ha a Facebookot ilyen sokan támadják és vonják felelősségre, hogyan létezhetnek a gyűjtőoldalak?

Egy nyár közepi felmérésből kiderül, hogy a válaszadók háromnegyede szerint jár az anonimitás az áldozatoknak, a brit kormány mégsem mutatja annak jelét, hogy szexuális bűncselekményként kezelje ezeket az ügyeket. Ez azzal jár, hogy az áldozatok többsége soha nem megy bíróságra, így a tettest sem vonhatják felelősségre.

Nem kell messzire menni

A képekkel való visszaélés nemcsak a ruhátlan felvételekre vonatkozik. Egy osztrák lány például alig várta, hogy nagykorú legyen, és elköltözhessen otthonról – gyűlölte ugyanis, hogy a szülei a beleegyezése nélkül 2009 óta több mint 500 képet tettek közzé. Az ügy az első ilyen eset, ami bíróság elé kerül Ausztriában:

ha neki adnak igazat, a szülőkre akár tízezer eurós (több mint hárommilliós) pénzbüntetést is kiróhatnak,

és ezen felül a lány még kártérítést is kaphat szüleitől. Az apa szerint semmi rosszat nem tettek, hiszen ők csinálták a fotókat, ráadásul a rokonok nagyon szeretik az online családi albumukat.

Itthon is volt hasonló: a Kúria oldalán olvashatunk arról az esetről, amiben két férfi 2006 és 2008 között élettársai kapcsolatban élt, majd miután szakítottak, egyikük a másikuk közösen használt emailfiókjából négy fotót küldött szét több mint száz címzettnek. A képeken az alany női ruhába öltözve, kisminkelve, melltartóban és műpénisszel volt látható, a levél pedig, amihez Karinthy Előszó című versét is csatolták, befutott a minisztériumi munkatársaihoz is. Itt végül (a magánvádló szempontjából) kedvezőtlen döntés született: a terhelt szerint ugyanis akár ő is kiküldhette ezeket az emaileket.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.