Élet-Stílus

Bosszúpornó: bírósági ügyek tucatjára számíthat a Facebook

Lavinát indíthat el egy belfasti történet. Egy 14 éves lány meztelen fotóját folyamatosan újraposztolja volt barátja a Facebookon, a közösségi oldal viszont csak annyit tesz, hogy törli a képet, de nem blokkolja végérvényesen. Ha a bíróság is kimondja, hogy ezzel hibát követtek el, akkor panaszdömping következhet a korábbi hasonló eljárások miatt.

Paul Tweed ügyvéd szerint bár még nem született ítélet, már most több olyan ember megkereste őt, akiken hasonló módon, meztelen képeikkel álltak bosszút.

Nemcsak a Facebook, de a többi közösségimédia oldal is “veszélyben” van, ha hasonló gyakorlatot folytattak. Úgy gondolom, ez egy valós probléma, amivel hamarosan szembe kell nézniük

– mondta.

Nemcsak felelőtlenség, és sajnos nem is egyedi

Pár nappal ezelőtt egy bíró elutasította a Facebook arra irányuló kérelmét, hogy ejtsék az ügyet. A lány szülei elmondták, a képet egyébként zsarolással szerezte meg a bosszúálló ex. A közösségi oldal ügyvédje szerint ők helyesen jártak el azzal, hogy minden egyes értesítésük után levették a szóban forgó képet, ugyanakkor még nem blokkolták azt. Többek között egy európai irányelvre hivatkoztak, ami lehetővé teszi nekik, hogy a hatalmas mennyiségű adat helyett “utólag” intézkedjenek – ha ezt gyorsan megteszik, védve vannak.

Ez is bizonyítja, milyen vékony a határvonal a cenzúra és a védelem, illetve a nyitottság és a felelősség(vállalás) között.

És itt nem arról van szó, hogy valaki felelőtlen volt, képeket küldözgetett, és későn kapott észbe: október elején például egy olasz lány öngyilkos lett annak ellenére, hogy sikerült az összes keresőből és a Facebookról is eltüntetnie a róla készült kompromittáló fotókat. Pár héttel korábban a Facebook eltávolította a napalmtámadás elől rohanó meztelen kislányt Tom Egeland oldaláról, és ugyanígy járt el akkor, amikor a norvég miniszterelnök szolidaritásból újra megosztotta. A közösségi oldal tagjai minilázadást tartottak, aminek köszönhetően a vezetők meg is hátráltak.

Nagyon nehéz döntéseket hozunk, és nem mindig helyesen

– mondta el Sheryl Sandberg, a cég ügyvezető igazgatója azután, hogy végül engedtek a nyomásnak, és most már szabad posztolni a híres fotót. Az ilyenek ellen egyébként hatékonyan lehet küzdeni a Microsoft PhotoDNA nevű alkalmazásával, amivel létrehozhatjuk a fénykép digitális ujjlenyomatát, és amivel megakadályozhatjuk, hogy újra felbukkanjon az oldalon.

Nem a Facebookkal van a baj

Hanem a bosszú ilyesfajta intézményével, és azokkal az oldalakkal, amik gyűjtik az ilyen fotókat, írja a Guardian. Ráadásul az egy dolog, hogy – miután jelentették őket -, a Facebook elvátolítja ezeket a képeket, de rendkívül gyorsan továbbterjednek, a nevenincs oldalakat pedig nehéz elérni a törlési igénnyel.

Felmerül a kérdés: ha a Facebookot ilyen sokan támadják és vonják felelősségre, hogyan létezhetnek a gyűjtőoldalak?

Egy nyár közepi felmérésből kiderül, hogy a válaszadók háromnegyede szerint jár az anonimitás az áldozatoknak, a brit kormány mégsem mutatja annak jelét, hogy szexuális bűncselekményként kezelje ezeket az ügyeket. Ez azzal jár, hogy az áldozatok többsége soha nem megy bíróságra, így a tettest sem vonhatják felelősségre.

Nem kell messzire menni

A képekkel való visszaélés nemcsak a ruhátlan felvételekre vonatkozik. Egy osztrák lány például alig várta, hogy nagykorú legyen, és elköltözhessen otthonról – gyűlölte ugyanis, hogy a szülei a beleegyezése nélkül 2009 óta több mint 500 képet tettek közzé. Az ügy az első ilyen eset, ami bíróság elé kerül Ausztriában:

ha neki adnak igazat, a szülőkre akár tízezer eurós (több mint hárommilliós) pénzbüntetést is kiróhatnak,

és ezen felül a lány még kártérítést is kaphat szüleitől. Az apa szerint semmi rosszat nem tettek, hiszen ők csinálták a fotókat, ráadásul a rokonok nagyon szeretik az online családi albumukat.

Itthon is volt hasonló: a Kúria oldalán olvashatunk arról az esetről, amiben két férfi 2006 és 2008 között élettársai kapcsolatban élt, majd miután szakítottak, egyikük a másikuk közösen használt emailfiókjából négy fotót küldött szét több mint száz címzettnek. A képeken az alany női ruhába öltözve, kisminkelve, melltartóban és műpénisszel volt látható, a levél pedig, amihez Karinthy Előszó című versét is csatolták, befutott a minisztériumi munkatársaihoz is. Itt végül (a magánvádló szempontjából) kedvezőtlen döntés született: a terhelt szerint ugyanis akár ő is kiküldhette ezeket az emaileket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik