Élet-Stílus
President Barack Obama writes at his desk in the Oval Office 3/3/09. 
Official White House Photo by Pete Souza

Balkezesnek lenni sokkal különlegesebb dolog, mint hinné

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 10. 07. 14:30

Sőt, lehet akár bal szemes és bal füles is!

Hosszú időn át a szebb kéznek is nevezett  jobb kézre szoktatták az iskolapadban balkezesként helyet foglaló gyerekeket, sőt, sokan máig kóros állapotnak vélik, pedig épp ez az átszoktatás alakít ki olyan komoly zavarokat, mint a hiperaktivitás, dadogás, diszlexia, vagy önbizalomhiány.

Semmi, bár elég ritka: az emberek 40 százaléka balfüles, harminc százaléka bal szemes, húsz százaléka ballábas, de alig egytizede balkezes.

Emiatt persze évszázadokon át furán néztek a csúnyábbként emlegetett bal kezüket előnyben részesítő emberekre, sőt, a középkorban a balkezeseket egyenesen gonosznak tartották, de a bal kéz használata önmagában is szerencsétlenséget hozott.

Bal szemes? Bal füles?

Igen! A domináns szem megtalálásának a legegyszerűbb módja, ha teljes kartávolságra magunk elé tartjuk a felemelt hüvelykujjunkat, és előbb becsukottt bal, majd jobb szemmel nézünk rá – az erősebb szemmel nézve az ujj közelebbinek fog tűnni. A fülnél ennél jóval egyszerűbb eldönteni a kérdést, hiszen ehhez elég tudnunk, hogy melyik fülünkhöz tesszük a telefont.

Na de miért van ilyen kevés balkezes?

A kérdésre máig sem létezik tökéletes válasz, de az látható, hogy a hosszú időn át történő átszoktatás mellett ennél jóval természetesebb okok is megtették a hatásukat.

President Barack Obama writes at his desk in the Oval Office 3/3/09. Official White House Photo by Pete Souza

A balkezeseket sokáig szerencsétlennek vagy gyengébbnek tartották, sőt, az angol left (bal) szó gyökere, az angolszász lyft jelentése gyenge, de a magyarban is léteznek hasonló párhuzamok, így elég csak a balfék, vagy a ballépés szóra gondolnunk, de a legtöbb nyelvben a nélkülözhetetlen segítőtársra is egyszerűen csak a jobbkezükként hivatkoznak az emberek.

A balkezesség öröklött tulajdonság, ami az emberszabásúaknál, így a csimpánzoknál 50-50 százalékos arányban jelentkezik. De akkor mi a helyzet az embereknél? A tudósok máig nem találták meg a tökéletes választ, annyi azonban egészen biztos, hogy a helyzet már a neandervölgyiek körében is ugyanez volt, hiszen a kutatók a fogmaradványok vizsgálata során ugyanerre a következtetésre jutottak.

Őseink ugyanis – értelemszerűen a domináns kezükben tartott – pattintott késekkel darabolták kisebb részekre az elfogyasztandó húst, de gyakran ugyanazzal a késsel vakarták ki a fogaik közé ragadt darabokat, ezzel pedig karcokat ejtettek a fog felszínén. A legfrissebb kutatások szerint több, mint negyven gén játszik szerepet a bal- vagy jobbkezesség kialakulásában, de a legszakmaibb vélemény a fentebb feltett kérdésre továbbra is a

fogalmunk sincs.

Élveznek bármiféle előnyt vagy hátrányt a balkezesek?

Balkezesként három örök problémám van:

  • képtelen vagyok egy átlagos olló használatára – vagyis képes vagyok rá, de a körülöttem lévők fejhangon sikítani kezdenek a kéztartásomtól
  • bármilyen grafitceruza, vagy filctoll azonnal nyomot hagy a kézfejem oldalán, hiszen azt végighúzom a frissen leírt sorokon. Az eset még kellemetlenebbé válik, ha a papíron is elkenődik a tinta, főleg, ha egy órák óta készített műszaki rajzot küld ezzel kukába az ember.
  • egy hosszú asztalnál úgy helyet találni, hogy senkit ne vadásszak le a könyökömmel. Még szerencsétlenebbnek tűnhetünk azonban úgy, ha reflexből a tőlünk balra ülő ember italát ragadjuk meg, és kortyolunk bele.

Léteznek persze ennél kellemesebb különbségek is – a balkezesek például nagyobb eséllyel lesznek építészek, vagy kerülnek a kreatív iparba, sőt, a nagyobb mennyiségű információ befogadásának képessége miatt egyszerre több dologra tudnak figyelni, jobb a memóriájuk, sőt, intelligenciaszintjük is sokszor magasabb.

A BBC nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.