Élet-Stílus

Erről a 9 állatról derült ki az elmúlt 10 évben, hogy kihaltak

Október 4-e az állatok világnapja, amiről mi most cuki macskás képek helyett olyan állatok fotóival emlékezünk meg, amelyek kihalása az elmúlt tíz évben vált hivatalossá.

“Funkcionálisan kihalt” a kínai folyami delfin 2006-ban, ugyanis több hétnyi megfigyelés után sem találtak belőle egyetlen példányt sem a megszokott lakóhelyén. Hogy miért funkcionálisan? Azért, mert egyébként 50 évnek kell eltelnie úgy, hogy ne bukkanjon fel egy állat, hogy azt mondhassák rá, hogy kihalt. Szomorú év volt 2011 a keleti pumának, ugyanis hivatalosan is eltűnt a Földről. Az Észak-Amerikában honos állatról egyébként úgy gondolják, már 1930-ban kihalt.

Szintén öt évvel ezelőtt dőlt el, hogy a nyugati fekete rinocéroszból sem él már több példány. A beszédes nevű Magányos George (fejlécképünkön) volt az utolsó életben maradt pinta-szigeteki teknős – egészen 2012. június 24-i haláláig. Bizonyíték nincs arra, hogy mikor született, azonban a leggyakoribb elmélet szerint a 10-es években, így nagyjából 100 évig élt. Négy évvel ezelőtt a japán folyami vidrát is kihaltnak nyilvánították azután, hogy harminc éve egyetlen példányt sem láttak belőle.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

2013-ban három állatról mondták ki, hogy nem él belőle egyetlen példány sem: az egyik a zöld-foki óriás szkink, ami akár 30-35 centisre is megnőhetett, és amit a szomszéd szigetek lakói, illetve a hajótöröttek előszeretettel fogyasztottak; a másik egy ködfoltos párduc (neofelis nebulosa brachyura), amiről az első feljegyzések 1862-ben készültek; a harmadik pedig a noturus trautmani, ami a törpeharcsák családjába tartozik/tartozott. Két évvel ezelőtt egy bagolytól (Aegolius gradyivettek hivatalos búcsút a Természetvédelmi Világszövetség (IUNC) szakemberei, a keleti puma 2011-es kihaltnak nyilvánítását pedig ugyanebben az évben megerősítették.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik