Élet-Stílus
Pinta Island Giant Galapagos Tortoise / Lonesome George
(Chelonoidis nigra abingdoni)
Portrait
Controlled conditions
Extinct
Santa Cruz Island, Galapagos, Ecuador

Erről a 9 állatról derült ki az elmúlt 10 évben, hogy kihaltak

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2016. 10. 04. 15:32

Október 4-e az állatok világnapja, amiről mi most cuki macskás képek helyett olyan állatok fotóival emlékezünk meg, amelyek kihalása az elmúlt tíz évben vált hivatalossá.
Korábban a témában:

“Funkcionálisan kihalt” a kínai folyami delfin 2006-ban, ugyanis több hétnyi megfigyelés után sem találtak belőle egyetlen példányt sem a megszokott lakóhelyén. Hogy miért funkcionálisan? Azért, mert egyébként 50 évnek kell eltelnie úgy, hogy ne bukkanjon fel egy állat, hogy azt mondhassák rá, hogy kihalt. Szomorú év volt 2011 a keleti pumának, ugyanis hivatalosan is eltűnt a Földről. Az Észak-Amerikában honos állatról egyébként úgy gondolják, már 1930-ban kihalt.

Szintén öt évvel ezelőtt dőlt el, hogy a nyugati fekete rinocéroszból sem él már több példány. A beszédes nevű Magányos George (fejlécképünkön) volt az utolsó életben maradt pinta-szigeteki teknős – egészen 2012. június 24-i haláláig. Bizonyíték nincs arra, hogy mikor született, azonban a leggyakoribb elmélet szerint a 10-es években, így nagyjából 100 évig élt. Négy évvel ezelőtt a japán folyami vidrát is kihaltnak nyilvánították azután, hogy harminc éve egyetlen példányt sem láttak belőle.

Forrás: Wikipedia

2013-ban három állatról mondták ki, hogy nem él belőle egyetlen példány sem: az egyik a zöld-foki óriás szkink, ami akár 30-35 centisre is megnőhetett, és amit a szomszéd szigetek lakói, illetve a hajótöröttek előszeretettel fogyasztottak; a másik egy ködfoltos párduc (neofelis nebulosa brachyura), amiről az első feljegyzések 1862-ben készültek; a harmadik pedig a noturus trautmani, ami a törpeharcsák családjába tartozik/tartozott. Két évvel ezelőtt egy bagolytól (Aegolius gradyivettek hivatalos búcsút a Természetvédelmi Világszövetség (IUNC) szakemberei, a keleti puma 2011-es kihaltnak nyilvánítását pedig ugyanebben az évben megerősítették.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.