Tudomány

Kihalt állat sétált át a kamera előtt – videó!

Tasmán tigris, vagy erszényes farkas néven ismerték azt az állatot, amely az egyébként is különleges fajoknak otthont adó Ausztráliában élt, és bár külsőre kutyafélének tűnt, valójában a Thylacinus cynocephalus a kontinensre jellemzően nem méhlepényes, hanem erszényes emlős volt. Régészeti leletek szerint a faj Óceániában és Ausztráliában volt honos, de a modern ember idejében már csak a “legújabb kontinenshez” tartozó Tasmánia szigetén élt, ahol nem irtották ki a nagyobb szárazföldön elszaporodó dingók.

Az erszényes farkas végzetét az ausztrál farmerek jelentették, ugyanis a birkatenyésztésre veszély jelentő állatok kilövéséért az ausztrál kormány egy időben még vérdíjat is fizetett. Egy probléma volt csak – a faj egyedei fogságban nem szaporodtak. Az utolsó vadon élő példányt 1930-ban lőtték ki, a hobarti állatkertben pedig 1936. szeptember 7-én (tehát csaknem napra pontosan 80 éve) pusztult el az utolsó ismert példány, egy Benjamin névre hallgató hím.

Ugyan azóta is előfordultak olyan esetek, amelyekben azt sejtették, még élő egyedekre utalnak (1957-ben elpusztult bárányok sérüléseiből következtettek erre, 1961-ben két halász bukkant rá egy állítólagos tasmán tigrisre, de még 1982-ben is látni véltek egyet egy erdei út mentén), a hivatalos álláspont nem változott: a fajt továbbra is kihaltnak tekintik.

Hacsak…

Most viszont felbukkant egy olyan videófelvétel, amelyet még idén februárban rögzített egy biztonsági kamera Adelaide városának egyik kertjében. Az elmosódott filmen csupán néhány másodpercig látható egy állat, amely átvonul a háttérben, de a szakértők máris kizárták, hogy valami más (például közönséges kutya, vagy épp kenguru) legyen. A kihaltnak tartott faj kutatásával foglalkozó Thylacine Awareness Group szakemberei szerint a felvételen több tényező (a fej formája, a mellső és hátsó lábak alakja és mozgása, valamint a farok formája és a farrészen felfedezhető csíkok) egyértelműen erszényes farkasra utalnak. A környéken ráadásul öt különböző ember is bejelentette, hogy a leírásnak megfelelő állatot láttak, ráadásul fényes nappal, közelről, az általuk adott leírás pedig szintén kétségkívül ráillik a tasmán tigrisre.

Ha tényleg bebizonyosodna, hogy élő és valódi példányról van szó, az egyik legnagyobb felfedezés lenne a kihaltnak hitt fajok történetében, hiszen egy 80 éve gyakorlatilag bizonyítható eset híján teljesen eltűnt állatról derülne ki, hogy túlélte a ragadozók – és közülük is a legbrutálisabb, az ember – pusztítását. A kamera felvétele azóta a videómegosztókra is felkerült, a videóban az 1936-ban elpusztult utolsónak hitt példány archív filmje után látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik