Élet-Stílus

Vagy a törökök ittak bort, vagy a magyarok vért

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 10. 02. 15:00

Korábban a témában:

A bikavér hazánk egyik legismertebb bora, valójában egy több vörösborból házasított cuvée: a szekszárdi és az egri borvidéken készítik. Az egri ma minimum három fajta, leginkább kékfrankos, portugieser, kadarka, cabernet franc cabernet sauvignon, merlot változó arányú összegzéséből áll. A szekszárdiban leginkább kékfrankossal, kadarkával, cabernet sauvignonnal találkozunk, de használnak hozzá merlot és cabernet franc fajtákat is.

Vörös borról van szó, ezt mindenki tudja, no, de honnan származik a név? A bikavér eredetének helyét, születésének idejét és készítésének eredeti módját homály fedi, nézzük hát a legendákat.

Szekszárd és a Bika dűlő

A borászat Egerben a püspökség, Szekszárdon a bencés apátság jóvoltából vált igen korán meghatározó ágazattá, a középkorban egészen a török hódoltságig virágzott a borkultúra. A bencés apátság I. Béla királyunk által kiadott alapítólevele 1061-ből az első írásos emlék a szekszárdi szőlőművelésről – írja Máté Andrea a Korunkban.

A dokumentum az adományok között név szerint is említi a Csin és a Bika nevű szőlőskerteket, amelyek a mai napig létező dűlőnevek. Ebből vonták le többen a következtetést, hogy a Bika a dűlő nevéből származhat, amihez a bor mélyvörös színére utalva ragadhatott a vér szó.

Eger és a bika vére

Egerben a hagyomány egyértelműen a vár híres, Gárdonyi által is megénekelt 1552-es török ostromához köti a bikavér eredetét.

Történt ugyanis, hogy az óriási túlerő támadásait keményen álló és visszaverő vitézek jófajta veres borral frissítették magukat, ebből nyertek erőt és oroszlánszívet a harchoz. Az ostrom legkeményebb óráiban állítólag maga Dobó István hordatott bort az asszonyokkal a falakon küzdő katonáknak.

A vérszínű ital vörösre festette a vitézek szakállát, de még a páncélját is, ahogy a hirtelen lehúzott kortyoktól melléfolyt. Látva ezt a török azt gondolta, a magyarok bika vérével tüzelik magukat, ettől olyan rettentő az erejük és kitartásuk.

Mikor ez a szóbeszéd elterjedt a pogány táborban, a törökök nem is mertek többé szembeszállni a vad magyarokkal, akiknek bika vére lüktet ereikben: feladták az ostromot.

Egy másik szóbeszéd úgy tartja, a megszállás után az Egert és környékét uralmuk alatt tartó török urak, de az egyszerű nép is szerette nagyon a boritalt, de hitük ugye tiltotta az alkoholfogyasztást. Ezért mondták a jó egri vörösre, hogy nem is bor az, hanem bikának a vére, azért lesz tőle tüzes, aki megissza…

Szép hazánk három színe

Az igazság sajnos sokkal prózaibb. Vagyis rímbe szedettebb… Történészek szerint Magyarországon a török korig csak fehér bort készítettek, az oszmánok elől menekülő szerbek hozták be a kadarka fajtát és a héjon erjesztéses vörösbor készítésének technológiáját. Ez viszont gyorsan terjedt a hódoltsági magyar területen, de a bikavérrel a XIX. századig egyetlen forrásban sem találkozunk.

Aztán 1846-ban Garay János megírta a Szegszárdi bordal című verset:

Töltsd pohárba, és csodát látsz!

Színe, mint a bikavér,

S mégis a gyöngy, mely belőle

Fölragyog, mint hó, fehér.

És a tőke, melyen termett,

Nemde oly zöld, mint a rét?

Hol leled föl szebben együtt

Szép hazánk háromszinét?

Az első tudatos bikavérkészítők a XIX. század végén tűntek fel, a XX. század első felében pedig már Egerben és Szekszárdon egyaránt készítettek bikavért.

Azért senki ne keseredjen el, hanem igyon inkább egy pohár bikavért – egrit vagy szekszárdit, mindegy is.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.