Élet-Stílus

Riasztó statisztika: „Hiba, hogy nem mondjuk el a gyerekeinknek, hogyan kéne jól szexelni”

Minden tizedik magyar fiatal vesz igénybe sürgősségi fogamzásgátlást, negyedük pedig egyáltalán nem védekezik. Még mindig tabu a nemiség a családokban és az iskolákban is, pedig a szakértők szerint nem csak a biztonságos, de a jó szexet is tanítanunk kéne.

Soha, semmilyen fogamzásgátló módszert nem használ a fiatalok egynegyede Magyarországon – derült ki az NRC kutatásából. Különösen aggasztó ez tekintve, hogy a 16-25 éves korosztály harmada legalább hetente él szexuális életet. A fő ok a megfelelő tájékoztatás hiánya: a felvilágosításban szerepet kap a család, az iskola és a média is, Magyarországon azonban minden fronton vannak hiányosságok.

A fogamzásgátlás világnapján tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogyan taníthatnánk felelős szexre a fiatalokat – úgy, hogy oda is figyeljenek ránk. Az Extra grillbárban Ördög Nóra műsorvezető vendége volt dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, Séllei Györgyi szexedukátor, Buda Marci rádiós műsorvezető és Tóth Andi énekesnő. Itt tekinthető meg az “Évezredes fogamzásgátlás” című kiállítás is, ami végigvezet bennünket a terhesség-megelőzés ötezer éves történetén.

És most a riasztó statisztikák:

  • Az elmúlt 1 évben minden tizedik fiatal vett igénybe sürgősségi fogamzásgátlást.
  • a 19 év alattiaknál csaknem minden második terhesség abortusszal végződik,
  • ráadásul tízből négy alkalommal a fiú gondoskodik a védekezésről.
  • A lányok mindössze 38 százaléka szed fogamzásgátló tablettát,
  • többségük jobban tart attól, hogy elhízik tőle, mint a teherbeeséstől.
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Bemegy a 14 éves a boltba, és óvszert kér?

Tóth Andi, az X-Faktor ötödik szériájának nyertese idén lett 17 éves. Mint mondja, a nagymamájával él, aki még mindig a házasság utáni szexben hisz. Nem volt mersze neki felvetni a problémát, amit a barátjával való első együttlét jelentett.

Nőgyógyászhoz először egy barátnője kísérte el, szexuális kérdésekben ezen kívül csak a barátjával tud beszélgetni. Ami pedig az első alkalmat illeti, a fiatal énekesnő „sok jót nem tud elmondani róla”.

Nem csak Andiék családjában nem esett szó soha a nemiségről:

Egyszer gyerekkoromban véletlenül hallottam a szüleimet szex közben. Utána sokáig azt hittem, hogy apukám veri anyukámat

– emlékszik vissza Buda Marci is.

Andi és Marci példái tipikusnak mondhatók. A legritkább esetben fordul elő, hogy a családtagok nyíltan és tabumentesen beszélgetnének gyerekeikkel a szexről. Jellemző, hogy a szülők abba a hitbe ringatják magukat, a gyerekük még nem él nemi életet. Ha pedig kiderül, hogy tévednek, sokan pironkodnak és inkább nem hozzák fel a témát, mondja Séllei Györgyi szexedukátor.

Mégis, mit gondolunk, hogy bemegy a 14 éves fiú a boltba, és magától óvszert kér? Még biciklizni is megtanítjuk a gyerekeinket, a szexre azonban nem tanítja őket senki. Honnan tudhatnák meg, hogy kell?Ezért (is) választjuk a párunkat, ebből lesznek a gyerekeink. Épp ezt a dolgot dugjuk el a paplan alá? Nem veszélyek és tiltások mentén kéne a szexről gondolkodnunk, hanem jó szexre kéne tanítanunk, amivel felkelthetjük a fiatalok érdeklődését. A jó szexnek pedig elengedhetetlen része a védekezés.

Az óvszer a fiúk esetében nem önmaguk, hanem a másik ember védelméhez szükséges, ennek belátása pedig olyan szellemi érettséget követel, amivel ritkán rendelkeznek 14-16 éves korban. Sok férfi csak huszonévesen jut el erre a pontra az úgynevezett pszichoszexuális fejlődés során, így nem csoda, hogy az első alkalom a lányoknak általában pocsék élmény, mondja Séllei.

Anyámmal a nőgyógyásznál

Tény, hogy sokan ódzkodnak az óvszerhasználattól, hiába ez az egyik legbiztonságosabb védekezési mód. Arra hivatkoznak, hogy a fiú nem szereti, nem ugyanolyan jó vele, netán rontja az együttlét hangulatát, amikor fel kell helyezni – sorolja dr. Szőnyi György.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Ráadásul a mai napig tartja magát a tévhit, hogy a 72 órás tabletta is fogamzásgátló módszer, pedig nem az: kész hormonális „lórúgás”, ami a bevétel után azért okoz úgynevezett megvonásos vérzést, mert teljesen felborítja a szervezet egyensúlyát. Arról nem is beszélve, hogy ez a módszer sem teljesen megbízható, sőt, nagyon sokszor ennek használata után is kialakul a terhesség.

Mi van még a tabletta és az óvszer mellett?

A fogamzásgátló tabletták sokat finomultak az elmúlt 60 év során, ma is ezekből a legszélesebb a paletta: közel negyvenféle kapható nálunk. Van azonban egy sor más módszer, ami nagyfokú biztonságot ad, ráadásul tizenéveseknek is javasolható.

 

A hormonális injekció 1-3 havi védelmet nyújt az így véráramba juttatott progeszteron által. Kíméletesebb a hüvelygyűrű, ami minimális mértékben tartalmaz progeszteront és ösztrogént. Létezik hormontartalmú tapasz, amit egy hétig kell a nőknek fennhagyni, illetve hüvelybe juttatható spermicid (spermaölő) krémek is. Ezeket jó ötlet pesszáriummal alkalmazni – ez a rugalmas, kis kalapra hasonlító eszköz könnyen felhelyezhető és hormonmentes.

 

Fiataloknak jó választás a méhbe felhelyezett, progeszteront adagoló spirál is, ami a méhfal megvastagításával hat a teherbe esés ellen. Ugyanennek hormonmentes változata rézionokat bocsájt ki, ez inkább szülés után ajánlott.

A hiányos tájékozódás következtében jelennek meg az olyan, mérhetetlenül káros tévhitek is, mint hogy például az első szextől még nem lehet teherbe esni.

Az a legritkább esetben fordul elő, hogy az anya lányával beállítson a nőgyógyászhoz az első alkalom előtt. Jellemzőbb, hogy utólag döbben rá és próbál cselekedni a szülő, és csak ekkor gondoskodnak a védekezésről. Arra is van példa, hogy az idősebb testvér vagy tapasztaltabb barát viszi nőgyógyászhoz a szüzességét elvesztett tinilányt – mondja a nőgyógyász.

Az pedig jóformán kizárt, hogy az apa fogná kézen tinédzserkorú fiát és vinné el az urológushoz. Így lehetne pedig kezelhető többek közt a fitymaszűkület is, ami a férfi népesség 20 százalékát érinti, és az egész életre kiható panaszokat okozhat.

A három pillér

A szakértők egyetértenek abban, hogy a felvilágosítás három legfontosabb szereplője Magyarországon is

  • a szülő (a beszélgetések révén),
  • az iskola (főleg a ma már kötelező felvilágosító órák miatt),
  • a média és az internet.

Ami az iskolákat illeti, az orvos szerint többnyire „kötelező, kipipálandó elem” a felvilágosító óra. Szomorú az a prűdség, ami a tanteremben is övezi a témát:

Volt olyan budai iskola, akik visszaküldték a tájékoztatócsomagunkhoz mellékelt óvszert, mondván, mit szólnának ehhez a szülők? Épp ezek a tabuk azok, amik fenntartják a problémát.

Dr. Szőnyi azt is elmondta, 2002 és 2012 közt összesen 1 millió diákkal sikerült foglalkozni az iskolákban akkor futó felvilágosító országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító program keretében. Ma erre nincsenek rendelkezésre álló források.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Ezt pótolandó Séllei Györgyi szerint már kisiskolás kortól ajánlott az iskolában a beszélgetés a gyerekekkel, az általa is működtetett Ars Erotica Alapítvány többek közt ezzel is foglalkozik. Fontos az is, hogy a fiúk és a lányok biológiai különbségeit, érettségi szintjét figyelembe véve külön fiú- és lánycsoportokban beszélgessenek velük.

Az Ars Erotica emellett 30 órás módszertani képzéseket is tart tanárok számára, ami az iskolai szexuális nevelés hatékonyabbá tételét célozza meg. Ami pedig a médiát illeti, a LoveInfo nevű ingyenes applikáció segít a tiniknek a tévhitek eloszlatásában, külön útmutatót adva a lányoknak és fiúknak is.

Menyéthere és krokodilürülék a fogamzás ellen

A beszélgetés utáni az „Évezredes fogamzásgátlás” című kiállításon az is kiderült, már időszámításunk előtt 5000-ből fennmaradtak olyan eszközök, amik a terhesség megelőzését szolgálták.

Eleinte növényi és állati eredetű szereket használtak: fogamzásgátló hatást tulajdonítottak például a méznek, az olívának, de a hüvelybe helyezett krokodilürüléknek is. Ekkoriban még azt sem fedezték fel, hogy a menstruációnak köze lehet a teherbeeséshez. Később a tengeri szivacs, a szamártej, sőt a bronzból készült méhszáj-sapka is felkerült a palettára. Utóbbi kifejezetten fájdalmas szexet eredményezett a nők számára.

Hatékonynak találták még a combra kötözött (!) menyéthere viseletét, a teknőspáncélt és természetesen a lakattal lezárt erényövet is, ami egészen a tizennyolcadik századig használatban volt.

Az 1700-as években egy a női hisztéria ellen kifejlesztett tablettáról találták úgy, hogy el lehet vele hajtatni a magzatot, így előszeretettel fogyasztották a nők. A tizenkilencedik századra aztán megszületett a gondolat, hogy finomabb, gyengédebb eszközöket is lehetne alkalmazni a nők védelme érdekében. Ez azonban még nem lehetett széles körben legális: a viktoriánus Angliában a gyermeknemzésen kívül kifejezetten tiltották a szexuális együttlétet, különösen a női élvezet számított bűnnek.

A mai pesszárium és spirál őse is az 1800-as évek során született, ezek továbbfejlesztett, finomított változatai használatosak ma is. Az első, mai értelemben vett óvszerre és fogamzásgátló tablettára mégis a huszadik századig kellett várni, előbbi a 30-as években vált legálissá. Innentől a gumi és a műanyag vált az eszközök fő alapanyagává, amelyek lágyságukkal még kíméletesebbek bizonyultak. A tabletták hormontartalma is finomult az idők során, egyre inkább a női ciklushoz igazodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik