Belföld

A lényeg, hogy a férfinak legyen jó a szex!

Orgazmus 1 (Array)
Orgazmus 1 (Array)
Fogamzásgátlásban a nők a nekik rosszabb megoldást is bevállalják. Igaz, nincs is nagyon választásuk és nem is igen ismernek minden lehetőséget.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fogamzásgátlás a nők dolga. Bebizonyítjuk, hogy nem.

Így kezdte Jakupcsek Gabriella a Fogamzásgátlás férfi szemmel című kerekasztal beszélgetést, amelyen Szabó-Kimmel Tamás, színész, Linczényi Márk, a Kolin együttes frontembere, Buda Márton, rádiós műsorvezető és Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke beszélgettek a tévés műsorvezetőnő vezetésével.

Hallottunk néhány riasztó adatot és pár intim részletet a meghívottak életéből. Akár tanulni is lehet belőle.

Számokban a felelőtlen hancúrozásról:

  • Az első szexuális együttlét 90 százalékában nem védekeznek a fiatalok.
  • A férfiak több mint negyede (27 százalék) nem gondoskodik védekezésről.
  • A fiatalok 38 százaléka megszakítással közösül.
  • 10 szülésre 4 abortusz jut ma Magyarországon. Tíz éve rosszabb volt, 10:6 volt az arány.

“Mama, ti már dugtatok?”

Női hazugságok a szexben

Kivel, hogyan, hányszor – felmérések itt.

Ezeken javítani leginkább felvilágosítással lehetne. A fiúk egyetértenek abban, hogy itt valóban vannak hiányosságok. Marci szerint kamasz lányának olyan szárazon adták át az ismereteket, amivel biztosan nem keltették fel a fiatalok figyelmét, Tamás szerint az ő iskolai felvilágosítása annyira nem volt érdekfeszítő, hogy közben a tanárt dobálta radírral. Az otthoni felvilágosítás sem egyszerű, mesélte a szakorvos:

Egyik lányom az éppen fürdő feleségemnek szegezte a kérdést: Mama, ti már dugtatok? Anyuka lebukott a víz alá, majd közölte, hogy kicsi lányom, a lovak szoktak dugni. Aztán észveszejtve hívott, világosítsam fel azonnal a gyereket. Nőgyógyászként persze ez kicsit könnyebb.

Szőnyi György szerint egy AHA nevű programmal egymillió diákot avathattak be a szexuális élet titkaiba szakemberek százai, de 2011 óta pénzhiány miatt nem járják már az iskolákat, a feladat a tanárokra marad.

Zárójelben jegyzem meg, a net azért megőrzött ebből a programból pár oktatóvideót:

Két gumival a biztonságért

A leggyakrabban használt fogamzásgátlás a kockázatos megszakításon kívül a gyógyszer.  Sok nőnek okoz ez kellemetlenséget. A tablettát szedők fele tapasztalt már hízást, libidócsökkenést és bőrproblémát.

A lányom születése előtt és azóta is a gyógyszerrel védekezünk, ez nem az én döntésem, de ha a feleségem  ezt nem szeretné, nyitott lennék váltani olyan megoldásra, ami mindkettőnknek elfogadható – mondta Szabó-Kimmel Tamás, színész.

Az óvszer a férfiak mumusa. Ha mégis használnak, azt inkább a betegségtől, mint a terhességtől tartva.  Így volt ezzel Tamás és Marci is, amikor még nem voltak családapák.  Igaz, a műsorvezető a férfiak 80 százalékos táborába tartozik, akik szerint a gumi rontja a szexuális élményt. Ezért olykor bűnbe esett:

Bevallom őszintén, az elején velem is előfordult, hogy az én kedvemért nem védekeztünk. Mert az óvszeres aktus közben, finoman szólva sem viselkedtem úgy, mint, aki élvezi, ezért a leányzó bevállalta, hogy óvszer nélkül szexeljünk. Senkinek nem kívánom azt a pár napot, amíg késett a menzesze. – meséli Buda Márton, rádiós műsorvezető.

Márk nagyon félt a korai gyermekáldástól.  Azt mesélte, hogy szexuális élete kezdetén elszakadt az óvszer, onnantól a dupla biztonságra esküdött, vagy, ahogy ő fogalmazott a minőségi helyett a mennyiségi védekezés híve volt:

14 évesen vesztettem el a szüzességemet, én akkoriban két gumit is hordtam.

Amikor felmerült, hogy a férfiak 13 százaléka megfeledkezik a védekezésről,a vendégek megértően bólogattak, hogy bizonyos helyzetekben már nem nagyon gondolkodik egy férfi.  Márk ezt tovább magyarázta azzal, hogy amikor nagyon sok munka van abban, mire egy lánnyal az ágyig jut az ember, nem kockáztathatja, hogy amíg előkotorja a gumit, a lány meggondolja magát.  Nevettünk. De ne legyenek kétségeink, ez a szituáció nem mindenkinél vicc.

Sok nőnek inkább az óvszer hiánya kellemetlen, minden harmadik feszeng a védekezés nélküli szex közben, mégis vállalják, csak a férfinak jó legyen.  Férfiakat jóval kisebb százalékban zavar meg a biztonság hiánya.

Szóval a tabletta a nőnek, az óvszer a férfinak nem jó, a megszakítás meg csöppet sem biztonságos, ezért megint csak a nőnek nem jó.  Mi van még?

Ki ismeri a hüvelygyűrűt és a fiataloknak is jó spirált?

Kinek, mi ajánlott?

Ebben a cikkben egy nőgyógyász tart tájékoztatót a fogamzásgátlásról egy faluban.

Szőnyi György két kevésbé ismert fogamzásgátlót mutatott. A meghívott férfiak csodálkozva nézték a spirál korszerűbb változatát, ami a méhbe helyezve 3-5 évre ad védettséget  és ezt már nem csak szülés után, hanem előtte is ajánlják a nőknek. A doktor kezében lévő gumikarikát sem tudták hova tenni a fiúk. Mentségükre legyen mondva, – a nőgyógyász szerint – erről nők is keveset tudnak:

 A majdnem 100%-os védelmet nyújtó hüvelygyűrűt elsőre sokan hiszik tömítőgyűrűnek, esetleg péniszgyűrűnek. A hormontartalmú méhen belüli eszközről nem is hallottak.

Fogamzásgátlás férfi szemmel

Újabb két olyan fogamzásgátlót ismerhettünk tehát meg, amit a nőnek kell viselnie, bár a gyűrű jobb, mint a gyógyszer, mert nem kell minden nap a tabletta beszedésére figyelni, kihagyása esetén stresszelni és ez a májat is megkíméli, állítólag nem is kényelmetlen.  Az újfajta spirál is biztonságosabb, mint a gumi és egészségesebb, mint a gyógyszer, de mégiscsak ott tartunk, ahol eddig, hogy a fogamzásgátlás a nők dolga. Nem adhatnák át a férfiaknak ezt a terhet?

Nem nagyon. Az óvszeren – amitől ők ódzkodnak – kívül van még az elkötés, ami 40 év vagy 3 gyerek nemzése után kérhető, ha nem akar több gyereket valaki.  Szőnyi György szerint ez nem jellemző fogamzásgátló módszer.  Azt mondja, a hormontabletta sem jelent megoldást férfiaknál:

Ha a spermatermelést leállítjuk, onnantól kezdve az illető alkalmatlan lesz férfi szerepkörének betöltésére.

Más férfi fogamzásgátlás pedig egyelőre nincs. Felmerült a kérdés, hogy ha lenne, ki vállalná be.

Hagyjuk is ezt! Olyan kérdés ez, mint átvállalnák-e a férfiak a szülést a nőktől?

Végül nem bizonyítottuk be, hogy a fogamzásgátlás nem a nők dolga, de talán kicsit okosabbak lettünk. Több módszer ismeretében pedig azt javasoljuk a pároknak, keressék együtt a mindkettőjüknek elfogadható megoldást! Segítségként, íme egy táblázat:

noi szex infografika

Ajánlott videó

Olvasói sztorik