Élet-Stílus

Gyakori tévhitek #8: a vörösbor legyen minél sűrűbb

Él a magyar borfogyasztó közönségben egy olyan szokás, hogy a vörösbort annál magasabbra értékeli, minél sötétebb, testesebb, nehezebb. Pedig nem attól jó egy vörösbor, ha pohár nélkül is megáll az asztalon. 

Ízlés dolga

Még mielőtt megijednél: nem foglak lehurrogni. Ha te olyan bort iszol legszívesebben, ami fanyar és átláthatatlanul sötét vörös, szeresd azt, és sose hagyd magad lebeszélni róla!

De.

Kérlek, ne légy tannin-náci! Egy bor értékét nem lehet pusztán a szárazanyagtartalma alapján megítélni. Sokkal inkább számít például az hogy milyen íze van, nem? Hogy gyümölcsös-e, fűszeres, vagy csak olyan “borízű”. Hogy harmonikus-e, vagy éget benne az alkohol és lemarja a fogkövedet a savtartalma? Hogy érdekes és izgalmas, vagy már megint ugyanaz a megszokott íz?

Egy könnyed bor is rendelkezhet olyan egyedi és összetett ízvilággal, ami értékessé teszi. Ezekre mondjuk, hogy kifinomult. Nem erővel győz, hanem ésszel.

Kadarka

Magyar viszonylatban a Kadarka a legszebb példa erre. Bora általában nem testes, és nincs benne sok csersav. Van viszont egy megismételhetetlen, izgalmas fűszeressége, amihez hasonlót az egész világon nehéz találni.

Zweigelt

Kevés annyira kétarcú szőlőfajta létezik, mint a Zweigelt. Egyrészről ott van a töménytelen mennyiségű, rém egyszerű, akár félédes folyóbor 400 Ft-os literár körül, ami meglepően jó tud lenni. (A fajta kimondottan alkalmas a nagy mennyiségek megtermelésére.)
Másrészről, és ezt nagyon kevesen tudják a fajtáról, páratlanul komoly vörösek is készülnek belőle. Tizenezer forintos kategória, annak ellenére, hogy nem olyan sötét, mint a tinta, nem olyan fanyar, hogy rágni kelljen, és meg lehet inni magában is, mondjuk egy bazinagy steak nélkül, csak úgy. Azért olyan értékes, mert az az ízharmónia, amit tud, kulturális élmény. Zweigelt- szimfónia.

Pinot Noir

A műfaj nemzetközi klasszikusa. Kifinomult, mégis ellenállhatatlan. A borok James Bond-ja. Polgár, Pannonhalmi, Bussay… Sean Connery, Roger Moore, Daniel Craig. Hozzájuk képest egy Cabernet: Conan a Barbár.

james-bond-logo-e1446827441643

Merj gyengéd lenni

A mindennapi valóság az, hogy a könnyed vörösborok rendkívül népszerűek. A boltokban sokkal többen választják a szelídebb, könnyebben fogyasztható borokat, mint a nehézsúlyú nagytesókat. Csak nem dicsekednek vele, mert azt gondolják, hogy kedvencük alacsonyabb kategóriás.

Ez az, ami tévhit.

A könnyed vörösborok nem gyengébbek vagy alábbvalók a testeseknél. A különbség inkább olyan, mint a hosszú- és a rövidtávfutás közötti. Minden versenyzőt a saját műfajában kell megítélni.

Kedvcsinálónak

Sok kis szívem csücske van ebben a kategóriában. Ajánlok kettőt. Az egyik, Mészáros Pál Kadarkája (classic verzió) elég sok helyen kapható, nagyobb hiperekben általánosan fellelhető. A másik a Janus Pincészet Pont Pinot Noir-ja, amiért már valószínűleg el kell menned egy borszaküzletig. Érdemes!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik