Élet-Stílus

Citromos-kókuszos chia puding

Az egzotikusabb fűszerek közül a kardamom mellett a kurkuma foglal el különösen kedves helyet a szívemben. Ha nevének csak egy kicsit is jobb hangzása lenne, talán még gondba is kerültem volna annak idején, a blog névadásakor.

Melengető fűszeres-mézes italban, hűsítő smoothie-ban, reggeli zabkásában és “rántottában a reggeleimet aranyozza be; de krémleves,  zöldségcurry, ragu vagy más egytálétel alapanyagaként általában a nap hátralévő részébe is sikerül becsempésznem.♥

Most már azt is tudom, hogy a kókusztejes chia pudingnak is nagyon jól áll ez a sárga csodaszer (egészségre gyakorolt hatásáról itt írtam részletesebben).

Mindössze 5 hozzávaló, legfeljebb 15 perc az esténkből, és máris kész a másnapi könnyed reggeli. Melegebb napokon különösen jólesik ez a hűsítő, frissítő hatású citromos-kurkumás finomság – remélem, hogy gyönyörű vénasszonyok nyarának nézünk elébe és akkor még sok-sok reggelt indíthatok így.

Próbáljátok ki ti is!

Citromos-kókuszos chia puding. Fotó: Kardamom
Citromos-kókuszos chia puding. Fotó: Kardamom

Citromos-kókuszos chia puding

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • egy nagyobb bio (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 2 nagyobb citrom frissen facsart leve
  • 1,5 bögre (sűrűbb) kókusztej (2 evőkanálnyit tegyél félre a tálaláshoz)
  • 1/6 bögre víz (opcionális)
  • 1 banán
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 4-5 evőkanál chia mag

Turmixold krémessé a kókusztejet a vízzel, a citromlével, a citromhéjjal, a banánnal és a kurkumával, ezután öntsd hozzá a chia magot is, majd a turmixgép pulzáló funkciójával további 5-5 másodpercre még egyszer dolgozd össze az egészet. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá citromlevet, citromhéjat vagy egy kis banánt. A chia magot ízlés szerint adagold, attól függően, hogy több vagy kevesebb maggal szereted a pudingot.

Töltsd ki poharakba a krémet, majd tedd be néhány órára (vagy éjszakára) a hűtőbe. (Bevallom, én a mai reggeli előtt kb. 20 percre még a fagyasztóba is betettem, így különösen hűsítő/frissítő hatása volt.) Tálalás előtt bolondítsd meg egy kanálnyi “habbá” kevert kókusztejjel, és szórj rá egy kis citromhéjat (kezeletlen lime reszelt héjával még izgalmasabbá teheted az egészet).

Jó étvágyat!

Citromos-kókuszos chia puding. Fotó: Kardamom
Citromos-kókuszos chia puding. Fotó: Kardamom

(A recept forrása: http://www.veganricha.com/2016/08/lemon-curd-chia-pudding.html)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik