Élet-Stílus a világ egy fura hely

Máig gerillák házi építésű öngyilkos tengeralattjárói díszítik a Srí Lanka-i öblök egyikét

A negyedszázadon át tartó, véres polgárháborúban az ellenállók nem válogattak az eszközökben.

Az 1983-ban kezdődött, a colombói kormány, valamint a Taml Ílam Felszabadító Tigrisei közt kirobbant polgárháború oka a 21 milliós ország tamil kisebbségének függetlenedési vágya volt, de ezt huszonhat év alatt sem sikerült kivívniuk. 2009 májusában a kormány kommandósai megölték a 32 ország – így az EU-államok – szerint terrorszervezetnek tekinthető Tigrisek politikai szárnyának két vezetőjét, valamint a fővezér is halott, a hadügyminisztérium szerint pedig ezzel véget értek a harcok.

A veszteségek mértéke máig ismeretlen, de a legtöbb független elemzés szerint a halottak száma 80-100 ezerre tehető. Annyi persze biztos, hogy a gerillaháború mindkét oldalnak súlyos veszteséget okozott, sőt, az ország gazdasága is komolyan megsínylette a hosszú harcokat, melyre máig számos dolog emlékeztet – így a sziget északnyugati partjánál fekvő Puthukkudiyiruppu egyik utcájában található tengerészeti bázis, mely egykor a Tengeri Tigrisek fő vízi támaszpontja volt.

IMG_0653d

IMG_0675

A csoport mérnökei számos hajót építettek, melyek közül egy tízméteres, tengeralattjárószerű hajótest, valamint három, apró tengeralattjáró még mindig az óceán partjától néhány méterre pusztul.

IMG_0674

IMG_0654

IMG_0671

IMG_0657
A nagyobb hajótest egykori feladata ismeretlen, de a kis hajókat öngyilkos akciókhoz tervezték – használni azonban szerencsére már nem tudták őket.

Az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik